Версія для друку

Супутник «Січ-2-30»: внесок ДНУ

13 січня 2022 року ракета-носій Falcon9 компанії Ілона Маска SpaceX у рамках місії Transporter-3 вивела на орбіту оптичний супутник «Січ-2-30», спроєктований, зібраний і протестований у Дніпрі у ДП «Конструкторське бюро “Південне” ім. М.К. Янгеля».

Приємно відзначити, що у створенні та відпрацюванні апарату провідну участь взяли випускники фізико-технічного факультету та факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Завідувач кафедри двигунобудування ДНУ доктор технічних наук, заслужений винахідник ДП «КБ “Південне”» Юрій Мітіков зазначив, що наші випускники вже створили не одне покоління вітчизняних супутників: «До створення «Січ-2-30» долучилися такі відомі фахівці галузі, як генеральний директор ДП «Конструкторське бюро “Південне” ім. М.К. Янгеля» О.П. Кушнарьов, головний конструктор бюро космічних апаратів – К.Г. Білоусов та фахівці ДП «КБ “Південне”» С.М. Москальов, О.В. Чернявська, Д.А. Галабурда, С.В. Медведніков, М.Г. Добрушина, О.Д. Романенко. А у 60-ті роки ХХ століття основи українського (дніпропетровського) супутникобудування закладали ветерани фізико-технічного факультету ДНУ – В.М. Дураченко, В.Д. Онищенко, В.І. Непочатий та В.Д. Волков. Зокрема, 16 березня 1962 року відбувся запуск першого українського супутника серії ДС, який тоді започаткував серію “Космос”».

«Січ-2-30» – це перший за 11 років власний супутник України на орбіті. «Успішний запуск супутника, виготовленого в Дніпрі на замовлення держави, відроджує Україну в статусі космічної держави. Це наш перший, але не останній крок країни щодо виходу з космічної кризи, – коментує подію голова Державного космічного агентства, також випускник ДНУ Володимир Тафтай. – Надалі КБ «Південне» та «Південмаш» мають формувати плани розробок та виробництва на основі довгострокового державного фінансування у рамках нової космічної програми України, яка зараз готується до ухвалення парламентом. Загалом, загальнодержавна цільова науково-технічна космічна програма на 2021-2025 роки передбачає три магістральні напрями: створення космічних систем спостереження Землі та потужної ракетної техніки (конкретно – виведення на орбіту восьми українських супутників); впровадження новітніх космічних технологій на ринку послуг та масштабний R&D».

Зауважимо, що розгортання в державі таких масштабних довгострокових космічних програм відкриває нові перспективи перед сьогоднішніми студентами і абітурієнтами інженерних спеціальностей ДНУ, адже наш університет уже 20 років є основним партнером провідних підприємств аерокосмічної галузі України як у підготовці фахівців, так і в проведенні наукових досліджень.

Успішний запуск новітнього українського супутника дистанційного зондування Землі відбувся зі стартового комплексу SLC-40 з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида (США). Тепер протягом двох місяців він проходитиме стабілізацію на орбіті, перевірку роботи сонячних батарей та випробування, а перший пробний знімок Національний центр управління та випробувань космічних засобів поблизу м. Дунаївці на Хмельниччині отримають на дев’яту добу. Після цього зображення із супутника надходитиме в Україну щодня у повному обсязі. Заплановано, що «Січ-2-30» буде інтегрований у проєкт Copernicus – програму Європейського Союзу зі спостереження за Землею. Протягом трьох років у рамках наукових експериментів оптичний супутник зніматиме поверхню планети (незалежно від погоди). Також апарат моніторитиме основні параметри нейтральних і заряджених частинок іоносфери Землі й вимірюватиме дозу накопичувальної радіації космічного випромінювання.

Виготовлений у Дніпрі «Січ-2-30» на цей час – головний космічний проєкт країни 2022 року. Замислювався він частково як тренування, а частково як іміджевий проєкт України. Так, свою назву супутник отримав, оскільки запустити його планували до 30-річчя незалежності України, проте тоді запуск відклали.

Створений для цивільних потреб, супутник «Січ-2-30» допоможе в роботі українським аграріям і картографам, адже дозволяє моніторити використання земель, стан рослинності, лісових і водних ресурсів. Цифрові зображення із супутника також дадуть змогу отримувати якісні дані при моніторингу надзвичайних ситуацій та ліквідації наслідків стихійних лих. Дані, отримані із «Січ-2-30», можуть мати і оборонно-прикладне призначення, адже, фіксуючи створення інженерних споруд, переміщення військової техніки та кораблів, можуть успішно використовуватися у сфері безпеки та оборони країни.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
за матеріалами з відкритих джерел


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram