Версія для друку

Автоматизація обліку вибіркових дисциплін: практичні кейси для студентів

Наприкінці року традиційно підводяться підсумки будь-якої діяльності. І дуже приємно, коли за гарні результати відбувається нагородження виконавців. Саме таку практику заохочення співробітників та здобувачів вищої освіти за отримані протягом року вагомі результати запроваджено ректором Сергієм Оковитим.

Подяку та матеріальне заохочення за значний внесок у автоматизацію діяльності навчального відділу отримали студенти IV курсу факультету прикладної математики Юлія Дольнікова та Андрій Лєшанов. Вони розробили програмне забезпечення для автоматизації обліку інформації стосовно вибіркових дисциплін.

У 2020 році у ДНУ був запроваджений сучасний підхід до побудови власної освітньої траєкторії здобувачів, а саме, студентам надано можливість обирати дисципліни вільного вибору з університетського та факультетських вибіркових каталогів. Такий підхід надає широкі можливості студентам, повністю відповідає кращим міжнародним практикам.

Однак застосування такого підходу викликає значні технічні труднощі, серед яких є перевірка, чи є дисципліна обраною, формування потоків здобувачів, планування навантаження викладачів, складання розкладу та багато інших. Для розв’язання зазначених проблем не існує готових алгоритмів та програмних рішень, які б дозволили автоматизувати зазначені процеси.

Тому завідувачкою навчального відділу Ольгою Вербою було сформульовано низку завдань, до розв’язання яких долучилися студенти, що навчаються на факультеті прикладної математики за освітньою програмою «Комп’ютерне моделювання та технології програмування» спеціальності 113 Прикладна математика. В рамках виконання курсових робіт за фаховим спрямуванням студенти автоматизували процедури перевірки критеріїв обрання дисциплін та складання розкладу занять із врахуванням необхідних обмежень.

Очолила розробку відповідних програмних рішень завідувачка навчального відділу Ольга Верба, яка є старшим викладачем кафедри комп’ютерних технологій та керівником курсових робіт.

Студентка Юлія Дольнікова розв’язувала задачу створення розкладу занять із вибіркових дисциплін для студентів різних факультетів, яких об’єднали у потоки. За допомогою її розробки автоматизуються процедури перевірки співпадінь часу проведення занять із вибіркових дисциплін, що, враховуючи значну кількість дисциплін та груп студентів, суттєво економить час та покращує якість перевірки.

А студент Андрій Лєшанов розробив процедуру обробки результатів обрання та переобрання студентами вибіркових дисциплін. Створене ним програмне забезпечення дозволяє здійснювати перевірку за критеріями про обрання або умовне обрання дисциплін вільного вибору, автоматично формує проєкт наказу про склад студентів для вивчення обраних вибіркових дисциплін.

Ставлення студентів до виконання таких завдань було дуже відповідальним, тому що вони розуміли практичну значущість своїх розробок для нашого університету.

Хочеться подякувати студентам за творчість та креативний підхід до розв’язання практичних задач!

Завідувачка кафедри комп’ютерних технологій Наталія Гук


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram