Версія для друку

Тренінг від Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ)

У Дніпрі Бюро ВООЗ в Україні організовано 5-денний тренінг «COVID-19 Real-Time PCR and Biosafety&Biosecurity Workshop». У заході взяли участь співробітники кафедри загальної медицини з курсом фізичної терапії ДНУ – завідувачка кафедри, професорка Тетяна Шевченко та професорка Ольга Воронкова.

Також учасником тренінгу став доцент-сумісник кафедри – визнаний професіонал-практик Сергій Вальчук, що керує Дніпропетровським обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України, на базі якого й проходив захід. Тренінг організовувався для фахівців лабораторної служби м. Дніпро та Дніпропетровської області. На урочистому відкритті була присутня консул Генерального консульства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Таня Байєр.

Тренінг проводили досвідчені лектори – фахівці Бюро ВООЗ в Україні – Артем Скрипник та Лора Чернишова. Приїзд експертів ВООЗ до Дніпра для проведення тренінгу фінансувався в рамках глобального гранту, наданого ВООЗ Німеччиною у 2021 році для реалізації стратегічного плану готовності та реагування на COVID-19 у країнах з планом гуманітарного реагування, у тому числі в Україні.


Тренінг складався з лекційних та практичних занять з основ проведення полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та біобезпеки. У ході навчання учасники розглянули такі питання біобезпеки, як: використання засобів індивідуального захисту й експлуатація шаф біологічної безпеки, навчання методиці фіт-тесту для оцінки щільності прилягання респіраторів до обличчя. Також проводилися заняття з програмування обладнання та розшифрування результатів ПЛР, які видаються приладами. Під час практичних занять учасники безпосередньо у вірусологічній лабораторії відпрацювали всі етапи виконання ПЛР: екстракція (опановано тонкощі проведення методик екстракції нуклеїнових кислот із використанням магнітної сепарації та на колонках), підготовка до ампліфікації (програмування ампліфікаторів) та аналіз результатів (аналіз протоколів постановки та можливих варіантів трактування відповідей). Особлива увага приділялася питанням контролю якості виконання досліджень та оцінки їхніх результатів на валідність.

5-денний тренінг «COVID-19 Real-Time PCR and Biosafety&Biosecurity Workshop» виявився корисним для викладачів Дніпровського національного університету не тільки з огляду на опрацювання практичних скілів, але й завдяки можливостям спілкування з діючими фахівцями лабораторної служби області. Зустріч дозволила отримати «живу» інформацію про потреби системи лабораторної діагностики у кадрах, що дозволить оптимізувати викладацький процес при підготовці студентів за спеціальністю 224 Технології медичної діагностики та лікування та внести оновлення у відповідну освітню програму.


За результатами стажувань, викладачі кафедри загальної медицини з курсом фізичної терапії отримали сертифікати Всесвітньої організації охорони здоров’я про успішне проходження тренінгу. Бажаємо їм натхнення для нових звершень та подальших успіхів!

Деканеса факультету медичних технологій діагностики та реабілітації, професорка Марина Щербиніна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram