Версія для друку

Всеукраїнська виставка «Українські медики: ті, хто завжди поруч» у ДНУ

У Дніпровському національному університет імені Олеся Гончара відкрилася Всеукраїнська виставка «Українські медики: ті, хто завжди поруч», підготована Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в Україні спільно з Міністерством охорони здоров’я України.

Офіційне відкриття виставки відбулося у Києві 13 грудня і приурочувалося до Дня універсального охоплення послугами охорони здоров’я, яке щороку відзначають 12 грудня. Протягом тижня світлини українських медичних працівників демонструвалися у різних містах країни: від будівель Міністерства охорони здоров’я України та Національної служби здоров’я України у Києві до університетів і бібліотек у Львові, Одесі, Харкові, Ужгороді. Також експозиція вже була представлена на онлайн-платформах Постійного представництва України при відділенні ООН й інших міжнародних організацій у Женеві, різних українських дипломатичних установ. Протягом двох тижнів вона буде доступною для перегляду і в головному корпусі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

20 грудня на урочисте відкриття загальнонаціональної виставки у ДНУ завітали: ректор університету професор Сергій Оковитий, помічник ректорки Дніпровського державного медичного університету Леонід Науменко, заступник медичного директора Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І.Мечникова Юрій Скребець, директорка КП «Обласний центр громадського здоров’я» Наталія Гармаш, директорка КП «Дніпровський обласний центр соціально значущих хвороб» ДОР Ірина Чухалова та інші очільники медичних установ міста і області. Також до перегляду виставки і фахового спілкування з керівниками медичних закладів деканесою факультету медичних технологій діагностики та реабілітації ДНУ Мариною Щербиніною були запрошені студенти, завідувачі кафедр та викладачі факультету.

Обрання ДНУ для демонстрації вдячності медичним працівникам за їхню відданість професії та високій місії – закономірне. У 1918 році саме наш університет дав початок академічній медичній освіті в Катеринославі, відкривши перший медичний факультет. А нині факультет медичних технологій діагностики та реабілітації готує фахівців для різних сфер медичного обслуговування.

Тож у час одного з найбільших випробувань, коли пандемія COVID-19 докорінно змінила наше життя, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара не міг стояти осторонь медичних проблем країни. Керівництво університету і профільного факультету радо відгукнулися на пропозицію колег з Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в Україні провести цю багатопланову виставку, аби не тільки привернути увагу викладачів і студентів до видатної професії лікаря, а й морально підтримати тих, хто в непростий час пандемії забезпечує громадянам України якісну медичну допомогу. «Сьогодні, на моє глибоке переконання, саме вища школа має допомогти лікарям в популяризації наукових медичних знань, у зміні ставлення суспільства, і в першу чергу – молоді, до вакцинації, до регулярних медичних оглядів, до свого здоров’я і життя врешті-решт, – наголосив ректор ДНУ Сергій Оковитий. – Адже через поширення коронавірусу наш університет також суттєво змінився: переведення занять в онлайн, пусті аудиторії, відсутність у цих стінах студентського драйву – все це наслідки пандемії. Але завдяки самовідданій праці лікарів Дніпропетровщина майже здолала і другу хвилю епідемії COVID-19, і ми сподіваємося з другого семестру починати очне навчання», – підкреслив Сергій Іванович. Варто зазначити, що виставка, яку приймає ДНУ, вийде за рамки університету. Протягом 14 днів більше дізнатися про медичну справу та ознайомитися з вражаючими історіями українських медиків зможуть не лише представники ДНУ, а й усі бажаючі мешканці Дніпра і гості міста.

«Виставка “Українські медики: ті, хто завжди поруч” – це наша шана професії лікарів – звичайних людей, які невтомно працюють для порятунку важкохворих і роблять усе, аби пандемія якнайскоріше відступила. Медики як солдати на передовій, які щоденно в складних умовах змагаються з усіма ризиками та викликами, які ставить COVID-19», – відзначила одна із координаторів вакцинальної кампанії на Дніпропетровщині Наталія Гармаш, розповідаючи про важку роботу понад 8000 медичних працівників області.

«Дніпропетровщина завжди була передовим рубежем у наданні медичних послуг та соціального захисту населення. Так має бути і надалі, – висловив сподівання Леонід Науменко, представник Дніпровського державного медичного університету – головної дніпровської кузні лікарських кадрів. – Адже ту важку школу випробувань, яку проходять нині наші студенти, волонтери та лікарі, можна порівняти лише з війною. Медики теж хворіють, отримують тяжкі наслідки і навіть гинуть. Та попри це ми рухаємося вперед: реформуємо усю медичну систему, аби українська медицина зайняла кращі позиції як усередині держави, так і в світі».

Вся експозиція всеукраїнської виставки налічує 12 постерів. Це серія портретів та історій медичних працівників з усієї країни, в яких вони діляться власним досвідом, розповідають про свої виклики та досягнення. Голос кожного з них закликає бути уважним до потреб пацієнтів і підтримувати їх, забезпечуючи доступну та якісну медичну допомогу. Кожна світлина розповідає про медичних працівників різних профілів, які були на варті нашого здоров’я і безпеки в непрості години. У наведених постерах – фото й думки рядових українських лікарів сімейної практики лікарів екстреної допомоги, лікарів-інфекціоністів у вирі пандемії тощо. У роздумах різних спеціалістів медичної сфери України – їхні особисті переконання та висновки з практичного досвіду. Є тут і захопливі історії лікарів із медицини невідкладної допомоги чи реабілітологів, так і корисні поради лікарів-фтизіатрів, кардіологів, онкохірургів – практиків тих сфер, де, на жаль, зберігаються чи не найвищі рівні захворюваності та смертності в Україні.

Загалом, виставка «Українські медики: ті, хто завжди поруч» проводиться в рамках кампанії до Всесвітнього року медико-санітарних та соціальних працівників 2021, проголошеного ВООЗ на знак вдячності медичним працівникам за їх непохитну відданість у боротьбі з COVID-19 та іншими захворюваннями. Її мета – висвітлення й популяризація досягнень працівників сфери охорони здоров'я України, їхніх потреб і викликів в непростий час пандемії, розвінчування міфів щодо роботи сучасної медичної системи України тощо. У такий спосіб організатори прагнуть віддати належне зусиллям тих, хто завжди напоготові, хто щодня стоїть на захисті нашого життя й здоров'я. Адже кожен із них повсякденно працює, аби ми могли отримати своєчасні та якісні медичні послуги, корисну інформацію чи ефективні лікарські засоби. І все це – в жорстких умовах пандемії COVID-19. Адже з самого початку пандемії, коли медичні системи всього світу стикнулися з новим потужним викликом, українські медичні працівники не залишились осторонь. Як і їхні іноземні колеги, вони так само зазнавали небувалого навантаження, професійно надаючи допомогу пацієнтам із COVID-19, забезпечуючи їм безперебійне надання усіх основних послуг з охорони здоров'я. І все це за умов жорсткої бюджетної економії. Планетарна боротьба із COVID-19 ще триває, проте надважливо привертати увагу суспільства не тільки до внеску наших медичних спеціалістів у подолання пандемії, але й до жертв, які вони понесли. Відтак, виставка «Українські медики: ті, хто завжди поруч» дозволяє задуматися про те, аби медики України наразі мали гідні умови праці та належний соціальний захист: отримували достойну заробітну плату та психосоціальну підтримку, мали доступ до передових освітніх можливостей тощо.

Саме тому, якщо ми дійсно бажаємо не допустити більше нових пандемій та забезпечити здоров’я і благополуччя населення України, маємо забезпечити максимально комфортні умови праці тим, хто щодня рятує тисячі українців. Наше завдання – зробити працю медика престижною!

Для довідки:

Виставка «Українські медики: ті, хто завжди поруч» організована Бюро ВООЗ в Україні за фінансової підтримки ВООЗ та Європейського Союзу в рамках ініціативи ВООЗ та ЄС щодо розвитку системи охорони здоров’я в Україні; Великого Герцогства Люксембург та Європейського Союзу в рамках Партнерства ЄС-Люксембург-ВООЗ задля універсального охоплення послугами охорони здоров’я, а також Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram