Версія для друку

Розширюємо обрії волонтерства

Нещодавно відбулася надзвичайна онлайн-зустріч із студентами закладів вищої освіти нашого міста на тему: «Волонтерство як стиль життя студентської молоді», організаторами якої стали Центр соціальних ініціатив і волонтерства Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара та соціальний партнер громадська організація «Ангел дитинства».


Ідея про те, що потрібно об’єднати зусилля доброзичливих університетських людей в один осередок, згуртуватися задля корпоративної соціальної відповідальності, ознайомлювати містян з добрими справами молоді, розширювати коло друзів, знайомитися з активними волонтерами, студрадівцями вишів, обмінюватись унікальним досвідом милосердного служіння людям і найважливіше – спільно творити благо для тих, хто цього потребує. Цій ідеї був покладений початок й гадаємо, що обов’язково буде продовження!


Після вітального слова організаторів учасники зустрічі цілковито присвятили себе знайомству з добротворенням кожної організації, яка репрезентувала освітній заклад. Наші гості були надзвичайними: вмотивовані, безкорисливі, сповнені самовідданості, промовисті й вродливі. Мабуть, таким і має бути портрет сучасного волонтера!


Ми захоплювалися яскравою й змістовною презентацією доброчинності, представленою Анастасією Чечель, головою студентсько-курсантської ради Дніпровського державного університету внутрішніх справ, та її заступницею Ориною Ковиненко. Було продемонстровано багато добрих справ, але одна з них нас зацікавила – як волонтери-курсанти дарували перехожим квіти та спілкувалися з ними. Доповнила виступ студрадівців Ірина Дзюба, заступник директора ННІ права та інноваційної освіти ДДУВС, яка всіляко підтримує волонтерський рух своїх студентів-курсантів й пишається ними. Карина Ахмедова гідно представила сектор з питань волонтерства Дніпровського державного медичного університету з красивою назвою «Люди, що дарують добро». Ми дізналися про роботу з матусями дітей із ДЦП, про відвідування дітей-сиріт Поливанівського дитячого будинку, дітей, які перебувають в лікарнях, людей похилого віку з Придніпровського геріатричного пансіонату тощо. А які проводяться волонтерами-майбутніми медиками екодні та благодійні акції «Оздоровлення нашого міста», відвідування безпритульних чотирилапих друзів, свята національної кухні і «Волонтерські побачення»! Думаю, що присутні волонтери-студенти деякі із представлених заходів взяли на замітку. Ще важливим було й те, що волонтерський сектор ДДМУ тісно співпрацює з радою студентів вишу.


Анастасія Штепко представляла доброчинну діяльність здобувачів вищої освіти Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. На рахунку добротворення комітету у справах молоді ПДАБА – цікаві соціальні проєкти щодо збереження архітектури міста та вияву екологічної турботи, надання послуг фотографування дітям з Катівського дитячого будинку тощо.

Ольга Крамар розповіла про різноманітну доброчинну діяльність педагогічного й учнівського колективів КЗО «Середня загальноосвітня школа № 39» ДМР й висловила сподівання на те, що така спільна робота учнів і студентів – це шлях до вступу у ЗВО міста.


Завершувала демонстрацію літопису волонтерської діяльності громадського об’єднання Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара – Центру соціальних ініціатив і волонтерства – його координаторка Дарія Філіпецька, студентка факультету психології та спеціальної освіти. Її презентація описувала велику кількість благодійних та волонтерських заходів, які є традиційними та інноваційними у роботі центру волонтерства. Це дозвіллєва та розвивальна діяльність у дитячих будинках, концерти для людей похилого віку в геріатричному пансіонаті Придніпровська, допомога дітям з Донецької області (м. Красногорівка), організація майстер-класів для дітей з особливими освітніми потребами, участь в інклюзивних фестивалях «Почути один одного», благодійному фестивалі «Мама+Я», співпраця з соціальними партнерами – ГО «Ангел дитинства», «Два береги», БФ «За майбутнє України», соціально-психологічна служба ДНУ та інші, участь у міському соціальному проєкті «Замалюй», турбота про безпритульних тварин, участь у профорієнтаційних заходах DNU FEST та ін.

Майстерності волонтерування навчають у Школі волонтерів при Центрі соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ, де виступають дніпровські психологи: Оксана Дон, Ірина Дирявка, Оксана Байєр та інші, а також провідні психологи СПС ДНУ: Наталія Потапова, Вікторія Лазаренко та випускники Alma mater – успішні фахівці, в минулому – активні волонтери. як-от: Дарія Лисичкіна, Катерина Гопайця, Ольга Левченко, Євген Продан, Катерина Приходько та інші.

Насамкінець виступу прозвучала значуща фраза-звернення волонтерки Дарії Філіпецької до наших гостей: «Творімо добро разом, друзі!»


Зустріч завершилася прийняттям проєкту рішення про спільну взаємодію волонтерських організацій ЗВО Дніпра, про затвердження графіку зустрічей, обміну інформацією та досвідом, про що розповіли голова ГО «Ангел дитинства» Наталія Алексєєва та керівниця Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ Зоя Бондаренко.

До наступної зустрічі, наші нові друзі – студенти-волонтери!

Доцентка кафедри педагогіки та спеціальної освіти, керівниця Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ Зоя Бондаренко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram