Версія для друку

Електромережі та гаряча вода – основні проблеми гуртожитків

«Щитові нові, але електромережі в кімнатах не витримують напруги навіть від чайника. Тонкі жили, 0,75, та ще й з’єднуються різні дроти – мідні й алюмінієві», – пояснює із обізнаністю фахового електрика проблему свого гуртожитку Дмитро Ус. Дмитро – студент хімічного факультету та староста 7-го гуртожитку, переповідає ректорові ДНУ Сергію Оковитому, на які побутові проблеми скаржаться студенти. Цей гуртожиток один з найкращих із тих, що розташовані на вулиці Казакова, там є облаштована спортивна зала та завершується ремонт у актовій залі. Однак відсутність гарячої води у неопалювальний період та сирість – загальна проблема.


Збудовані на початку 1970-х років, гуртожитки ДНУ були орієнтовані на інші побутові прилади та й побут був іншим. Сьогодні такі умови не задовольняють абітурієнтів, які при виборі ЗВО вивчають, зокрема, й стан гуртожитків. 520 гривень на місяць – саме такою є вартість проживання студента – ціна, незрівнянна з орендою квартири, але умови також не варто порівнювати.


«При плануванні витрат на 2022-й рік будемо враховувати першочергові потреби та закладати в кошторис поетапну модернізацію гуртожитків, – обіцяє ректор студентському активу. – Нам вдалося завершити цей календарний рік із бездефіцитним бюджетом, закупити газ по 16 тис. грн замість 32 тис. грн, і вже у грудні маємо певну економію коштів. Зараз робимо заміну труби теплопостачання від центральної котельні до гуртожитків, які розташовані по вулиці Казакова. Є дрібні закупки, на які можемо виділяти кошти щомісяця, як, наприклад крани, а є довготривалі і дорогі проєкти, які будемо планувати на майбутнє, наприклад, теплопункт для постачання гарячої води для цих чотирьох гуртожитків цілий рік».


Від 7-го гуртожитку, в якому сам мешкав у студентські роки, ректор перейшов до гуртожитку № 5. Магістрантка спеціальності Географія Галина Смий звертає увагу на вбиральні. Протягом попередніх років університет зробив капітальний ремонт умивальних кімнат і вбиралень на 4-10 поверхах, тепер термінового втручання АГЧ потребують санвузли на 2-3 поверхах. Також об’єктами прискіпливої уваги ЗМІ протягом кількох років були чоловічі і жіночі душові на цокольному поверсі – ректор оглянув і стан цих кімнат після ремонту. Під час опалювального сезону гарячу воду в гуртожитки подають вранці та ввечері за графіком, тож відра на плиті – звична картина 6-7 місяців на рік.


«У 4-му гуртожитку розташовані спеціально обладнані кімнати та вбиральні для студентів з особливими потребами, які наразі не зайняті, – демонструє побутові умови комендантка Лідія Овсова. – На 4-8 поверхах розташовані 5 бойлерів у душових кімнатах, але через слабкі електромережі ми не можемо їх вмикати». Також у цьому гуртожитку мешкає багато іноземних студентів, зокрема, з Марокко, Зімбабве, але незважаючи на особливості національної кухні, аромат смаженої картоплі – must be в кожному гуртожитку. На одній з кухонь знайшли й спокусливу смакоту, та без господарів куштувати не стали.


У гуртожитку № 6 про першочергові завдання розповідав староста, студент ФФЕКС Назар Номерчук. У цьому гуртожитку – блочна система розташування кімнат, тому бойлерами проблему постачання гарячої води не вирішиш, але стабільний тиск холодної води на верхніх поверхах можна забезпечити додатковим насосом.


«Зрозуміло, що гріти воду у відрах на плиті – неприпустимі умови для ХХІ століття, тож будемо вирішувати проблему електропроводки й там, де можливо, встановлювати бойлери, – підсумував завдання ректор. – Також закупимо насос для підвищення тиску холодної води. Близько 11 млн грн потрібно для заміни стояків, адже коли подаємо під тиском гарячу воду – мережі не витримують. Але є й проблеми, розв’язання яких потребує суто логістичних підходів – це організація роботи мобільної бригади сантехніка, електрика та слюсаря, наприклад, через мобільний додаток, щоб студенти могли легко викликати фахівця. Також плануємо відкрити їдальню для цих гуртожитків».

Зібрати й упорядкувати всі пропозиції студентів з усунення побутових проблем в гуртожитках ректор Сергій Оковитий доручив в.о. проректору з правових питань та розвитку Герману Петеру.

 

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram