Версія для друку

«Законодавче забезпечення прав людини в Україні»

Під такою назвою 24 листопада за ініціативою Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді відбувся онлайн-вебінар, приурочений до державного свята України – Дня Гідності та Свободи.

Захід, у якому взяли участь 67 студентів із факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства (найбільша команда – 25 осіб), факультету прикладної математики, факультету психології та спеціальної освіти, біолого-екологічного та історичного факультетів, спільно організовувався Центром та юридичним факультетом (за сприяння заступника декана з виховної роботи доцента Олександра Сачка). Проводили вебінар завідувачка кафедри теорії держави і права, конституційного права та державного управління доцентка Людмила Мудриєвська та методистка Центру Вікторія Карпович.

Вебінар розпочався цікавою й інформативною лекцією на тему конституційних прав громадян України, після чого студенти поставили багато питань з теоретичних основ законодавчого захисту прав людини й практичного застосування законів та підзаконних нормативно-правових актів. Наприклад: «Наскільки демократично забезпечено права і свободи в Україні?», «Чи правильно, що для проходження практики в середній школі вимагають сертифікат про повний курс вакцинації від коронавірусної інфекції?», «Чи правомірні карантинні обмеження під час пандемії?», «Як законно організувати масову громадянську акцію?», «Які правові основи обмеження прав людини?» Молоді люди розповіли про випадки порушення їхніх прав і хотіли дізнатися, як ефективно їх захистити.

Відповідаючи на питання, Людмила Мудриєвська дала слушну пораду, яку постійно повторює своїм студентам-юристам: «Завжди носіть із собою примірник Конституції України, для того, щоб аргументовано захищати свої права». Юристка торкнулася тем судової реформи в Україні й правової необізнаності більшості громадян, звернула увагу на те, що багато питань забезпечення прав людини закріплені в законах, проте детально не прописані в підзаконних актах. Вона підкреслила, що, окрім прав, у громадян є й обов’язки перед країною та суспільством: «Громадянська зрілість з’являється тоді, коли кожен із нас піклується про інших людей, а не тільки про себе». Студенти також дізналися про можливість отримати безоплатну правову допомогу в юридичній клініці університету.

Значна кількість учасників онлайн-вебінару й широкий спектр поставлених запитань довели, що студентська молодь цікавиться своїми правами й можливістю їх захисту та з інтересом дискутує на суспільні теми. Тому Центр гуманітарних проблем освіти та виховання молоді планує подальшу співпрацю з юридичним факультетом у сфері правового просвітництва студентства.

Сергій Ляпін,
старший лаборант Центру гуманітарних проблем
освіти та виховання молоді


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram