Версія для друку

Ідея – об’єднати українців світу

Наступного року українська діаспора Бразилії відзначатиме 130-річчя першої хвилі еміграції. До цієї дати Почесне консульство Бразилії у місті Дніпро прагне реалізувати кілька амбітних проєктів, щоб до’єднати діаспорян до культурного та освітнього простору України, Дніпра й, зокрема, нашого класичного університету. З цією метою до Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара завітали Почесний консул Олег Василенко та Голова Дніпропетровської обласної організації спілки письменників України Фідель Сухонос.

Під час зустрічі з ректором ДНУ професором Сергієм Оковитим та деканами факультетів Олег Василенко розповів про своє бачення шляхів і галузей для розвитку співпраці з представниками численної української громади в Бразилії, яка за різними підрахунками нараховує від 350 до 500 тис. осіб.

Зокрема із деканесою факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства професоркою Іриною Поповою та завідувачкою кафедри романської філології Інгою Кірковською йшлося про онлайн-заняття з української мови для діаспорян та засадничі принципи неймінгу нової організації. До слова, ще з 2010 року при кафедрі романської філології був відкритий Центр португальської мови.

Декан історичного факультету професор Сергій Світленко зазначив, що у 2012-2013 роках делегації ДНУ (представники ІФ та ФУІФМ) та УНІСЕНТРО були учасниками ІІ та ІІІ Міжнародного симпозіуму слов’янських студій, де обговорювалися особливості вивчення україністики в Бразилії на базі Центрально-Західного університету штату Парана. Він запропонував організувати подібний захід на базі ДНУ й до 130-річчя української діаспори в Бразилії.

Із деканесою факультету прикладної математики професоркою Оленою Кісельовою та заступником декана Олександром Кузенковим обговорювалися перспективи створення віртуального середовища багатофункціонального призначення, що об’єднає діаспорян не тільки Бразилії, а й інших країн та дасть поштовх до інтенсивного культурного та бізнесового обміну. Про можливості практичної підготовки для розвитку спеціальностей туристичного та економічного напрямів гості говорили з деканесою факультету економіки професоркою Тетяною Гринько.

Ректор ДНУ Сергій Оковитий зазначив, що університет брав участь у спільному українсько-бразильському проєкті з будівництва космічного ракетного комплексу «Циклон-4» на пусковому центрі «Алкантара», тож у науковців є багатий досвід реалізації проєктів різного ступеня складності, включно з міжурядовими. Тож найближчим часом буде розглянутий план спільних заходів до 130-річчя української діаспори в Бразилії.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram