Версія для друку

Синергія освіти, бізнесу та влади

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара долучився до Дніпровського економічного форуму 2021. Дискусійна панель «Людський капітал, освіта та трансформація індустріальних міст» об’єднала представників освіти, бізнесу та влади.

Як ревіталізувати застарілий освітній простір?

Як впровадити відкритий цикл навчання для української вищої освіти?

Які перешкоди стоять на шляху реалізації парадигми «Навчання протягом життя»?

І врешті-решт, як трансформувати регіональну економіку з індустріальної в інноваційну?

Кожен спікер представив власний кейс та запропонував своє бачення розв’язання означених проблем.

Досвід співпраці ДНУ з роботодавцями презентували факультет прикладної математики та ІТ Dnipro Community, які успішно вже багато років готують фахівців з урахуванням сучасних потреб як глобального ринку праці, так і провідних підприємств галузі. «Ми розуміємо, що на початковому етапі нашого співробітництва фахівцям ІТ Dnipro Community було нелегко зібрати десятки виробничих кейсів, опрацювати їх під практичні завдання для студентів та передати в освітні установи для осучаснення банку завдань. Факультет паралельно змінював зміст освітніх програм під потреби стейкхолдерів. Потім вони долучилися до перевірки виконання цих кейсів, дивилися та оцінювали програмні коди. Але сьогодні і ми, і наші партнери маємо результати цієї роботи: великий набір на факультет, зацікавлених студентів та гарантуємо перше робоче місце випускникам», – зауважив заступник декана Олександр Кузенков

Про перспективи ІТ-галузі в Дніпрі розповів СЕО ІТ Dnipro Community Євген Гостіщев: «За останні п’ять років кількість фахівців у ІТ-галузі збільшилася на 10 тисяч, практично всі вони працюють в Дніпрі – сьогодні це близько 400 великих і маленьких компаній. Економічний ефект, який ми вирахували, у 2018 році становив $ 650 млн на 12 тисяч фахівців через прямі й непрямі податки. Тобто потенціал галузі працює на економіку регіону та країни в цілому. Але основна цінність ІТ – саме людський потенціал, тому у нас в пріоритеті освіта. Ми розширюємо практику взаємодії з ДНУ на інші університети, але ІТ-ринок регіону розвивається дуже динамічно, тож ми потребуємо більше фахівців, ніж можуть запропонувати ЗВО».

Підсумовуючи досвід цієї співпраці, ректор університету Сергій Оковитий зазначив, що викладачам інженерних та ІТ-спеціальностей треба спільно з роботодавцями працювати із закладами середньої освіти, щоб формувати професійно орієнтований вибір спеціальності абітурієнтом. Адже батьки і випускники мають уявляти не тільки де і чому вони навчатимуться, а й розуміти, що в найближчій перспективі їм запропонує ринок праці.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram