Версія для друку

Студентські дебати про шкідливість паління

17 листопада за ініціативою Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді в університеті відбулися студентські он-лайн дебати «Паління – За? Проти? Може компроміс?», організовані радою студентів факультету медичних технологій діагностики та реабілітації до Міжнародного дня відмови від паління. Інформативна і цікава дискусія пройшла за підтримки заступниці деканеси з виховної роботи ФМТДР, доцентки Юлії Борисової.

До заходу у форматі відеоконференції на інтернет-платформі ZOOM долучилися 22 студента з факультету медичних технологій діагностики та реабілітації, факультету психології та спеціальної освіти, факультету суспільних наук і міжнародних відносин, історичного факультету, хімічного факультету, факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, біолого-екологічного факультету. Ведучими були методистка Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді Вікторія Карпович та студентки ФМТДР Світлана Мітлицька і Олена Сучко.

Жвава дискусія щодо впливу тютюну на життя курця і всього суспільства викликала у кожного з її учасників бажання висловити власну думку. Молодь сформувала дві групи однодумців, які представляли негативний та позитивні погляди на тютюнопаління. Наявність «позитивної» групи свідчить про те, що, на жаль, поки не всі студенти впевнені у шкідливості цієї звички.

Основна спікерка й організаторка онлайн заходу – Світлана Мітлицька (до речі, активна учасниця університетського фестивалю для абітурієнтів ДНУ FEST та відомих міських проєктів «Культурна столиця», «Таємний Миколайчик», «Цікавий Дніпро») запропонувала поєднати гру, дискусію і перегляд тематичного фільму. Тому дебати розпочалися з інформації про наукові дослідження, які засвідчують медичні проблеми внаслідок паління тютюну. Далі вони проходили у формі креативного «мозкового штурму», де студенти змогли впевнено й обґрунтовано сформулювати кожен власну точку зору. Найактивнішими виявилися представники факультету психології та спеціальної освіти – Денис Ощипок, Микита Фещенко та Поліна Орел.

Під час дебатів також були обговорені і спростовані усталені стереотипи щодо тютюнопаління: «Сигарети допомагають заспокоїтися та зосередитися», «Куріння допомагає у соціальних відносинах», «Кинути курити дуже просто», «Куріння – це свобода від нав’язаних норм і правил» та інші. Організатори звернули увагу на небезпечність таких аспектів «тютюнового» життя, як: пасивне куріння, розповсюдженість останнім часом електронних цигарок, використання молоддю дорогих марок цигарок для підняття свого статусу в очах однолітків.

Центр гуманітарних проблем освіти та виховання молоді і студенти, задіяні в підготовці дебатів, сподіваються, що цей креативний захід стане поштовхом для його учасників пересвідчитися у шкідливості паління і спонукатиме курців-однолітків кинути згубну звичку.

Сергій Ляпін,
старший лаборант Центру гуманітарних
проблем освіти та виховання молоді


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram