Версія для друку

Семінар для гарантів освітніх програм

У жовтні в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулося засідання ради із забезпечення якості вищої освіти та освітньої діяльності. На зустріч були запрошені гаранти освітніх програм, які незабаром проходитимуть акредитації НАЗЯВО, для того, щоб ознайомити їх із сучасними процедурами акредитації освітніх програм.

Перед аудиторією виступили гаранти, які вже пройшли ці процедури, а саме – завідувач кафедри геометрії та алгебри О.О. Пипка (гарант ОП Середня освіта (Математика) другого магістерського рівня), завідувачка кафедри харчових технологій Н.В. Кондратюк (гарант ОП Харчові технології другого магістерського рівня) та завідувачка кафедри біохімії та фізіології Г.О. Ушакова (гарант ОП Біологія третього (освітньо-наукового) рівня).


Вони поділилися власним досвідом проходження акредитацій за всіма рівнями вищої освіти, виокремили особливості кожного з них, звернули увагу на основні позиції, потрібні для успішного проходження усіх процедур, поділилися враженнями від очного спілкування з експертними групами та дистанційного формату акредитацій.

Головна думка, яка лунала від кожного доповідача, – успішна акредитація можлива лише внаслідок злагодженої та продуктивної роботи команди співробітників кафедри, здобувачів освіти та роботодавців. Надзвичайно важливими також є навички міжособистісної комунікації, вміння швидко реагувати на поставлені вимоги та питання, вміння аргументовано відстоювати власну думку.

Надалі виступили завідувачка навчального відділу О.В. Верба та доцентка кафедри загальної медицини з курсом фізичної терапії О.С. Воронкова, які ознайомили присутніх з матеріалами останнього семінару-тренінгу від НАЗЯВО, який відбувся у Дніпрі 7 жовтня. Вони зосередилися на важливих питаннях співпраці кафедр із зовнішніми та внутрішніми стейкхолдерами, налагодження регулярної та ефективної комунікації з ними, отримання зворотного зв’язку.


Крім того, були окреслені основні позиції, якими мають володіти учасники процедур акредитації:

• Нормативна база у сфері освіти державного та університетського рівнів;

• Сучасна термінологія освітнього та акредитаційного процесів;

• Організація освітнього процесу в університеті та функціонування системи забезпечення якості освіти;

• Наявність повного комплекту документації, пов’язаної з реалізацією освітньої програми;

• Виконання кадрових вимог викладачами (Ліцензійні умови та підвищення кваліфікації) та актуальне відображення цих даних в ЄДЕБО;

• Опитування учасників освітнього процесу та стейкхолдерів, а також реакція на отримані результати;

• Академічна доброчесність;

• Мотивація викладачів та здобувачів освіти;

• Академічна мобільність викладачів та здобувачів освіти;

• Матеріально-технічне забезпечення освітньої програми;

• Забезпечення можливостей для розвитку та самовдосконалення викладачів та здобувачів освіти та ін.

Університет надалі планує продовжити практику проведення семінарів-тренінгів для гарантів освітніх програм з метою покращення підготовки до проходження акредитації.

Дмитро Свинаренко,
проректор з науково-педагогічної роботи


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram