Версія для друку

У парку імені Гагаріна встановлять меморіальний комплекс «Жертвам нацизму»

У парку ім. Гагаріна планують встановити масштабний меморіал на місці масових розстрілів євреїв у Дніпрі нацистськими окупантами. Його проєкт презентували 13 жовтня у дні 80-річчя трагедії. До траурної церемонії долучилися представники Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.


Автор проєкту – архітектор Олександр Сорін. Меморіал матиме вигляд символічних сходів у небо, якими душі загиблих піднімаються вгору. На ньому будуть викарбувані імена всіх розстріляних євреїв у Червоноповстанській балці Дніпра в 1941 році. Наразі встановлені імена понад 4000 жертв, пошукові роботи тривають. У траурній церемонії взяли участь головний рабин Дніпра та регіону Шмуель Камінецький, мер Дніпра Борис Філатов, Перший секретар Посольства Держави Ізраїль Марк Довєв, ректор ДНУ професор Сергій Оковитий та інші.


«Історичний факультет Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара давно й плідно співпрацює з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума»: проводяться спільні наукові дослідження, конференції, просвітницькі заходи; студенти долучаються до музейної справи, роботи з архівами та експонатами, – звернувся до учасників церемонії ректор ДНУ професор Сергій Оковитий. – Так, через 80 років після страшних подій Другої світової, ці експонати «розповідають» молоді сотні людських історій про таке різне людське життя й таку однакову нелюдську страту. І меморіал, який буде встановлений на місці розстрілу більше 10 тисяч мешканців нашого міста буде гідним увічненням пам’яті про них».


Мер Дніпра Борис Філатов, розмірковуючи про природу добра і зла та свої настільні книги, у яких про це йдеться, зазначив: «Кожна думаюча людина, коли намагається осмислити цю катастрофу, ставить собі багато запитань: Як міг Всевишній таке допустити? Як могли це допустити люди? Загалом, людське життя і є екзистенційним та передбачає багато запитань. Ми маємо усвідомлювати, що наше щоденне існування є боротьбою зі злом. Кожного дня, коли ми зіштовхуємося зі злом, навіть дуже маленьким, ми не маємо вступати у зговір зі своєю совістю. У той же час, маємо пам’ятати, що попереду є віра, надія, уроки минулого й що добро має перемагати».

«Наш народ, не дивлячись на трагедію, яка відбулася з нами, продовжує жити. Ми маємо пам’ятати нашу важку історію і жити з високо піднятою головою, не боятися нічого і нікого, – наголосив головний рабин Дніпра та регіону Шмуель Камінецький. – Сьогодні немає місця для антисемітизму. Не має бути місця для ненависті, приниження. Усіх треба зрозуміти, прийняти, визнати».


Єврейська громада Дніпра оголосила збір благодійних пожертв на меморіальний комплекс «Жертвам нацизму».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram