Версія для друку

Свято мистецтва і космосу: унікальний парк художніх ракет

2 жовтня у GagarinPark у Дніпрі відбулося відкриття виставки та старт благодійного аукціону артракет Noosphere Art Rocket Park. Співорганізатором цієї оригінальної мистецької ініціативи виступив Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара.

Урочисто відкриваючи спільний івент, співзасновник громадської організації «Асоціація Ноосфера» Михайло Рябоконь відзначив, що лише коли наука і бізнес ідуть поруч, можуть з’явитися цікаві високотехнологічні продукти. «А коли до потужної синергії науки, бізнесу і технологій додається мистецтво, народжують в рази кращі результати на благо всього людства», – наголосив Михайло Рябоконь, подякувавши, насамперед, усім українським художникам, які взяли участь у цій незвичній креативній акції.

Багаторічну плідну співпрацю ГО «Асоціація Ноосфера» з Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара (єдиним в Україні класичним університетом з ракетно-космічним – фізико-технічним факультетом!) відзначив у вітальному слові й ректор ДНУ, заслужений діяч науки і техніки України, професор Сергій Оковитий. «Наше взаємовигідне співробітництво розпочалося ще в лютому 2014 року, коли відбулася перша зустріч студентів нашого університету, що мали свої бізнес-ідеї, із топ-менеджерами стартапів. І менш, ніж за рік, 1 квітня 2015 року, в 9-му корпусі ДНУ вже відкрилася перша локація ГО «Асоціація Ноосфера». Відтоді, за ці сім років, випробування «на міцність та успіх» пройшли більше 300 студентських ідей, а понад 70 проєктів були реалізовані в стартапи. Усі вони проходили під керівництвом досвідчених менторів – переважно професорів і доцентів нашого університету, які допомагали молодим людям створювати насправді інноваційні продукти, цікаві бізнесу. Один із таких – відомий стартап DEMI, що починався зі створення доповненої реальності для локацій GagarinPark, а за два роки почав приносити реальні прибутки авторам. Зокрема, розробка команди DEMI, до складу якої увійшли студенти факультетів прикладної математики, факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем, а також економічного й факультету систем і засобів масової комунікації, наразі використовуються в Музеї історії Дніпра, Планетарії та інших цікавих об’єктах нашого міста», – розповів гостям заходу Сергій Іванович.

Конкурсну комісію з відбору мистецьких робіт очолював перший проректор ДНУ Олег Дробахін.

А відвідувачі цього дня по-справжньому поринули у свято мистецтва та космосу. Дніпряни та гості міста змогли не тільки вільно прогулятися парком художніх ракет, а й безпосередньо поспілкуватися з митцями, які створювали ці артоб'єкти. Зокрема, художники з усієї України – Дніпра, Києва, Вінницької, Волинської, Запорізької, Луганської та Харківської областей – зуміли перетворити макети ракет на незвичні креативні доробки – справжні космічні символи України. Усього на алеях парку на своїх глядачів (і майбутніх покупців!) чекали 23 півтораметрові скульптури ракет, декоровані на теми української культури й історії, образів і символів, з якими асоціюється наша країна, а ще арти, присвячені космічним та науковим досягненням. Наприклад, ракети-красуні «Відродження Дніпровської хвилі», «З Петриківкою – до зірок!», «Примаченківські фантастичні звірі», «Космо-чумаки», «Angel of Ukraine». Із цими та іншими ракетами з неповторними авторськими дизайнами була можливість зробити «космічні» фото. Крім того, організатори підготували насичену інформаційно-розважальну програму, де запропонували гостям стати учасниками тематичних конкурсів і вікторин й безкоштовно отримати ноосферні сувеніри. Подарунок від «Ноосфери» чекав і на тих, хто зміг знайти таємничу віртуальну 24-ту ракету-сюрприз. А на завершення акції усіх порадував музичний виступ кавергрупи.

У свою чергу, перейти від арт-космосу до космосу науки і знань відвідувачам парку пропонували представники Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Адже у рамках цього яскравого свята мистецтва і космосу свою масштабну тематичну науково-інтерактивну експозицію представляли усі 14 факультетів ДНУ.

До прикладу, науковці і студенти фізико-технічного факультету, зі стін якого, до речі, вийшло чотири голови Космічного агентства України, чотири генеральних конструктори ракетно-космічної техніки й міністр ракетної промисловості, розповідали зацікавленим про конструкцію ракет та супутників, ракетні двигуни й системи керування. На локації були представлені й власноруч вироблені студентами факультету ракети у рамках проекту «Студентська ракета», які нещодавно пройшли важливі випробувальні пуски.

Як розвідувати та видобувати корисні копалини на Місяці та астероїдах – про космогеолога – одну із передових професій майбутнього слухачам розповідали на хімічному факультеті. Також хіміки ДНУ демонстрували видовищні досліди з самозагоряння сумішей – потужних енергонасичених ракетних палив, експерименти з горіння полімерів, які проводять студенти на лабораторних заняттях тощо.

Побачити на власні очі родичів перших риб, що побували у космосі, – відомих рибок-космонавтів гуппі та теляпії учасники акції могли на локації біолого-екологічного факультету ДНУ. Зазначимо, що ще у шістдесяті роки на біофаці ДНУ була створена перша в Україні лабораторія космічної біології. Тож до огляду дніпрянам науковці представили зразки рослин, які наразі успішно вирощуються у космосі: водорості хлорели, пророщені зерна кукурудзи та ячменю, повністю вирощені цибулю, часник і навіть квітучу цинію!

Пізнавальна програма інших факультетів ДНУ була не менш цікавою й оригінальною. Гості отримали чимало корисної інформації як про науки, дотичні до космосу, так і науки земні, які вони зможуть пізнати у нашому класичному Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара.

Упродовж дня дніпряни також могли долучитися до доброї справи – створення спортивно-ігрового дитячого комплексу у Gagarin Park, приєднавшись до благодійного онлайн-аукціону артракет на сайті: www.gagarinpark.dp.ua. Кожен охочий із 2 жовтня до 1 грудня 2021 року може придбати будь-який з експонатів Noosphere Art Rocket Park, кошти від яких і спрямують на облаштування дитячого майданчика в Gagarin Park.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram