Версія для друку

Вшанування пам’яті Дмитра Яворницького

5 серпня у Дніпрі проходив День пам’яті академіка Дмитра Яворницького (1855-1940). До урочистої церемонії вшанування видатного ученого долучилися й представники Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

У 2021 році виповнюється 81-ша річниця з дня смерті вченого та 60-річниця з дня його перепоховання біля музею. За щорічною традицією наукові співробітники Дніпропетровського історичного музею імені Д.І. Яворницького 5 серпня проводять низку меморіальних заходів, присвячених пам’яті цього відомого історика, «козацького батька», громадського діяча та будівничого культури, науки і освіти дніпровського регіону й України.

Проведення Дня пам’яті розпочалося церемонією покладання квітів біля могили та пам’ятника великого науковця. На цю урочисту подію завітали продовжувачі його справи, громадські та культурні діячі й просто зацікавлені містяни. Серед громадськості Дніпра, якій небайдужа феноменальна постать Дмитра Івановича Яворницького, були присутні ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Оковитий та декан історичного факультету Сергій Світленко. Позаяк академік Дмитро Яворницький відіграв помітну роль у розвитку національної освіти і науки. «Дмитро Іванович Яворницький був одним з ініціаторів та сподвижників заснування в Катеринославі класичного університету, а згодом – і фундатором кафедри історії України в нашому університеті, де у 1918-1920 роках працював професором. Його науковий доробок вражає. Науковими експедиціями під керівництвом Дмитра Івановича досліджено близько 1 000 курганів, зібрано 10 000 українських народних пісень і фольклорних оповідань. А ще він був автором понад 200 праць, у тім числі й 50 книг. Ось ця дивовижна працьовитість ученого, його відданість ідеї українського національного самоусвідомлення залишається справжнім прикладом для сучасних і прийдешніх поколінь. Наш Дніпровський національний університет завжди шанобливо та з великою увагою ставився до багатогранної історичної, археологічної, етнографічної, епістолярної спадщини, яку залишив нащадкам академік Яворницький. І я переконаний, що разом із колегами з Дніпропетровського національного історичного музею імені Дмитра Яворницького ми ще багато зробимо для вшанування Дмитра Івановича як видатного науковця, громадянина та патріота нашого краю», – запевнив присутніх ректор ДНУ професор Сергій Оковитий.

Зазначимо, що вивчення діяльності та творчої спадщини легендарного попередника є надзвичайно важливим для нового покоління істориків ДНУ. Так, завдяки роботі історичного факультету й, зокрема, декана професора Сергія Світленка в університеті регулярно проводяться Всеукраїнські наукові конференції та читання, видаються статті й монографії, захищаються дисертації, присвячені активному висвітленню та науковому осмисленню доробку Д. Яворницького. Незмінним пріоритетом для фахівців-істориків ДНУ також є дбайливе збереження пам’яті про видатного колегу у вигляді облаштування іменної аудиторії Дмитра Яворницького.

Декан історичного факультету ДНУ доктор історичних наук, професор Сергій Світленко (який, до слова, є автором монографії «Дмитро Яворницький: вчений та педагог в українському інтелектуальному співтоваристві») так сказав про свого видатного попередника: «Сьогодні ми вшановуємо знакову постать академіка Д. Яворницького – науковця, який був унікальним феноменом для ХХ століття. Згадаймо лише його натхненну працю на ниві національної освіти. У вересні 1918 року він прочитав першу вступну лекцію перед студентами історико-педагогічного факультету нашого (тоді ще Катеринославського) університету, започаткувавши напрям історичної україністики. А нині – в 2021 році у Дніпровському національному університеті ми відкриваємо нову освітню програму «Історична україністика і прикладна історія» зі спеціальності «Історія і археологія». І нас дуже тішить те, що серед абітурієнтів ДНУ виявляється помітний інтерес до історії. Наприклад, за час цьогорічної вступної кампанії ми здійснили у 1,5 рази більший набір на спеціальність «Історія» і вже отримали 142 оригінали документів від вступників. Такий великий інтерес до минувшини свідчить про те, що фахівці ДНУ спільно зі своїми партнерами з інших установ здатні зробити усе необхідне, аби справа «народного академіка» Д.І. Яворницького розвивалася і множилася», – відзначив у зверненні до товариства Сергій Іванович.

Віддати шану відомому діячу науки й культури України, а, найперше, своєму колезі зібралися й співробітники Дніпропетровського історичного музею імені Д.І. Яворницького. Свого часу Дмитро Іванович підготував близько 80 тисяч експонатів, що стали основою експозиції заснованого ним Історико-краєзнавчого музею (що зараз носить ім’я свого фундатора і першого директора). Про внесок Д. Яворницького в музейну справу говорила з публікою заступниця директорки з наукової роботи історичного музею, доцентка кафедри всесвітньої історії ДНУ Валерія Лавренко. А яскравих штрихів до розуміння історичного значення особи Д.Яворницького в регіональному та загальноукраїнському контексті додала присутнім завідувачка Меморіального будинку-музею Д.І. Яворницького Яна Тимошенко. Значення духовності в житті Дмитра Яворницького учасникам зустрічі розкрили представники Дніпровської єпархії Православної Церкви України, які також провели заупокійний молебен.

Надалі урочисте вшанування пам’яті вченого продовжилося у Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького. Для гостей провели ознайомлювальну екскурсію садибою Дмитра Івановича та презентували унікальне перевидання єдиної збірки його поезій «Вечірні зорі». Збірник вмішує понад 60 оригінальних віршів, надрукованих ще у 1910 році.

А завершився меморіальний день Д. Яворницького у Дніпрі науковими козакознавчими читаннями просто неба.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram