Версія для друку

Безперервний професійний розвиток – тренд сучасності

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара готується до відкриття у вересні 2021 року мультимедійна студія для професійної підготовки контенту дистанційної освіти та занять онлайн з медичного напряму та соціальної роботи. Студія оснащується у рамках проєкту «Зміцнення ресурсів для сталого розвитку громад на сході України», що реалізується Німецькою федеральною компанією GIZGmbH за підтримки уряду Німеччини. Він є складовою кластеру «Перспективи розвитку східних регіонів України», що довершує Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за замовленням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

У втіленні проєкту беруть участь фахівці факультету медичних технологій діагностики та реабілітації, серед яких деканеса, Заслужений лікар України, докторка медичних наук, професорка М. Б. Щербиніна; завідувачка кафедри загальної медицини з курсом фізичної терапії, докторка біологічних наук, професорка Т. М. Шевченко та професорка цієї ж кафедри, докторка біологічних наук О. С. Воронкова; завідувачка кафедри соціальної роботи, докторка філософських наук, професорка О. О. Осетрова.


Нині триває облаштування кімнати для професійного запису відеолекцій для дистанційного навчання, а сучасне обладнання та відповідна навчальна база якісно покращать освітній процес. Плануються розширене впровадження курсів дистанційного навчання, професійної перепідготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів галузей охорони здоров’я та соціальної роботи. Сьогодні дистанційне підвищення кваліфікації без відриву від робочих місць є актуальним. Так, зазвичай при підвищенні кваліфікації з відривом працівника від основної діяльності у лікувальних закладах збільшується навантаження на інших працівників, що провокує тимчасову нестачу кадрів. Це особливо важливо в умовах високого пандемічного ризику COVID-19, коли кожна медсестра у відділенні буквально безцінна. Тому дистанційний підхід є гідною альтернативою, що дозволить охопити більше зацікавлених осіб завдяки меншій залежності від часу (матеріали курсів будуть доступні 24/7/365), можливості поєднувати робочий графік з навчанням і зниженню витрат на стажування за рахунок участі в тренінгах без потреби тимчасової міграції до місця розташування навчального закладу. Таке навчання суттєво підвищить якість надання медичної допомоги, що є однією з найбільш інтенсивно розвинених галузей суспільства. Підготовку перших таких груп медичних сестер у межах курсів підвищення кваліфікації за темами: «Медсестринство в терапії» та «Медсестринство в хірургії» планується розпочати вже з вересня цього року.

Робота студії також буде спрямована на підвищення кваліфікації фахівців із соціальної роботи. Уже розроблені загальні короткотермінові програми «Навчання тренерів з підготовки фахівців до роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах» і «Навчання тренерів з підготовки кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу», а також загальна програма зі здійснення соціальної роботи та надання соціальних послуг сім'ям/особам вразливих груп населення, зокрема які перебувають у складних життєвих обставинах. Наразі зазначена тематика є надзвичайно актуальною й затребувана фахівцями із соціальної роботи – установами, які надають соціальні послуги в Україні та у м. Дніпро та Дніпропетровській області.

У межах гранту GIZ також виділені кошти на обладнання симуляційного класу для навчання та удосконалення практичних навичок (інтерактивний анатомічний стіл, інтерактивна панель, тренажери з відпрацювання медичних маніпуляцій), буде облаштовано міні-комп’ютерний клас, поповнено наочні прилади, розширено базу навчально-методичних видань, підготовлених фахівцями факультету медичних технологій діагностики та реабілітації. Розробляється і власний інтернет-сайт з дистанційного підвищення кваліфікації, на якому можна буде слідкувати за оновленням бази курсів, отримувати доступ до навчального контенту, реєструватися для участі в заходах.

Упровадження інноваційних (зокрема цифрових), орієнтованих на потреби суспільства форматів навчання, актуальне для будь-якого закладу вищої освіти. Зазначимо, що в ДНУ вже накопичений значний досвід з надання освітніх послуг у сфері підвищення кваліфікації та перепідготовки працівників медичної та соціальної галузей.

Так, зусиллями викладачів кафедри загальної медицини з курсом фізичної терапії на базі Центру післядипломної освіти ДНУ 2019 року був створений Спеціалізований навчально-методичний центр розвитку медсестринства та фахівців з медичною освітою. За зверненням Асоціації медичних сестер Дніпропетровської області «МеДАс» в Центрі проводиться підготовка медсестер та інших фахівців з медичною освітою на засадах інтеграції науки в практичний дослідницький простір з орієнтацією на досвід Європейської та світової практик. Центр об’єднує фахівців з медичною освітою – працівників лікувально-профілактичних закладів Дніпропетровської області, що підпорядковані Департаменту охорони здоров’я ДОДА. Тут уже відбулася низка циклів спеціалізації та курсів тематичного вдосконалення молодших медичних і фармацевтичних спеціалістів, старших медсестер (з основ лабораторної медицини, ефективних комунікацій у медицині, менеджменту медичних підприємств) для понад 500 фахівців. Нагадаємо, що в ДНУ готують медсестер із вищою освітою за європейськими стандартами. Медсестру з вищою освітою вважають комунікатором між пацієнтом, його родичами та лікарем. Ця престижна спеціальність відкриває можливість оволодіти майстерністю сестринського догляду та управління ним, профілактикою, лікуванням та реабілітацією пацієнтів. Саме медсестра з вищою освітою є носієм надії на відновлення та збереження здоров’я пацієнта!


Підвищення кваліфікації фахівців із соціальної роботи за загальними короткостроковими програмами «Навчання тренерів з підготовки фахівців до роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах» і «Навчання тренерів з підготовки кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу» стартувало з лютого 2021 року й триває до сьогодні. За цей час підвищення кваліфікації на базі кафедри соціальної роботи ДНУ пройшли близько 70 осіб (значна кількість з них виявилися слухачами обох програм, наприклад: О.П. Білько,О.В. Верешко, Н.А. Гончаренко, Т.М. Гречух, Н.М. Григорович, А.О. Неруш, Л.М. Скиба, В.С. Тузик, Ю.Є. Чайка, С.О. Чуніхіна та інші). Зворотній зв'язок через анкетування, а також обговорення результатів навчання й набутих компетентностей із самими фахівцями із соціальної роботи та їхнім керівництвом свідчать про високий рівень задоволеності отриманими освітніми послугами. Зокрема, подяку ДНУ, кафедрі соціальної роботи і тренерам (професорці О.О. Осетровій, доценткам Ю.В. Борисовій та Л.Ю. Кримчак) висловили В.В. Руденко, І.О. Тараненко, О.А. Кабірова, О.О. Зінов'єва, А.П. Стик, С.С. Алєксєєва, В.С. Тузик, Н.А. Гончаренко та інші фахівці із соціальної роботи. Крім того, багато фахівців із соціальної роботи з числа тих, хто пройшов підвищення кваліфікації, отримавши сертифікат державного зразка, висловили побажання й надалі брати участь у навчанні за загальними короткостроковими програмами підвищення кваліфікації з тематики, що на сьогодні є актуальною для сучасного фахівця й такою, що сприяє його подальшому особистісному й професійному розвитку. Кожен із нас є частиною суспільства. А цей фах служить на благо суспільству і дарує кожній людині надію, відстоює її права.

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара і надалі оновлюватиме та розширюватимете перелік курсів і напрямів для перепідготовки медичних кадрів і соціальних робітників відповідно до потреб усіх стейкґолдерів – власне медичного персоналу, лікувальних, профілактичних і реабілітаційних закладів, закладів соціального захисту населення та Департаментів охорони здоров’я і соціального захисту населення ДОДА.

Маючи досвід провадження подібних навчальних програм, ДНУ гарантує постійне оновлення матеріалу, відповідність його сучасним та актуальним науковим знанням і практичним завданням, високу якість викладання досвідченими науковцями та фахівцями-практиками різних галузей охорони здоров’я та соціальної роботи. Це матиме позитивний вплив і сприятиме розвитку громади міста Дніпро та Дніпропетровської області.

Будемо раді спілкуванню! З приводу проходження навчання звертайтеся за контактами:

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

Факультет медичних технологій діагностики та реабілітації

м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 35, корпус 4, ауд. 205

Телефон деканату: +38 (056) 372-58-80

Е-mail деканату: dekanat_tmdr@ukr.net

Факультет медичних технологій
діагностики та реабілітації


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram