Версія для друку

Магістри фізтеху пройшли переддипломну практику в ДП «Антонов»

Цього року вперше в рамках співпраці між ДНУ і підприємствами славнозвісного авіабудівного концерну ДП «Антонов» на переддипломну практику в Київ були відряджені п’ятеро магістрів спеціальності «Авіаційна та ракетно-космічна техніка» за освітньою програмою «Ракетні та космічні комплекси». Наших випускників не лише радо зустріли на базовому підприємстві фірми, а й створили всі умови для того, щоб після дипломування вони залишилися працювати в цьому, відомому на весь світ, конструкторському бюро. І, не зважаючи на те, що наші випускники отримали базову підготовку з ракетно-космічного напрямку, на захисті дипломних проєктів з питань літакобудування вони продемонстрували базовий рівень підготовки на рівні кращих випускників Харківського авіаційного університету.

Серед чисельних факультетів ДНУ найвідомішим був і залишається фізико-технічний. Створений на зорі зародження і становлення ракетно-космічної галузі в Радянському Союзі для підготовки висококваліфікованих спеціалістів, в часи свого розквіту налічував до трьох тисяч студентів, а його випускники в багатьох аспектах визначали рівень і якість ракетної техніки в цілому. Варто згадати знамениті на весь світ ракети-носії «Зеніт», «Циклон» та міжконтинентальні балістичні ракети на зразок неперевершеної за своїми можливостями ракети «Сатана», в розробку яких основний внесок зробили випускники фізико-технічного. Та після розпаду Радянського Союзу, зважаючи на ресурсні і фінансові можливості України і на зростаючу конкуренцію на ринку ракетно-космічної техніки, космічна галузь України знаходиться в стані пошуку своєї ніші на світовому ринку космічних послуг.


Непрості часи переживає і фізико-технічний факультет. Держзамовлення на підготовку спеціалістів для ракетно-космічної галузі (спеціальність 134) скоротилося більше ніж на порядок: до 15 – на базі загальноосвітніх закладів і до 30 – на базі випускників технічних коледжів. Суттєво впала і престижність фундаментальної освіти, в тому числі і на технічні спеціальності. І, тим не менше, науково-педагогічний колектив факультету робить усе можливе в пошуку нових варіантів навчання і майбутнього працевлаштування своїх випускників. Особлива увага приділяється співпраці з багатьма відомими космічними агенціями світу та приватними учасниками ринку космічної техніки.

Останніми роками дедалі більше випускників факультету працевлаштовуються не лише в Україні, а й в різних куточках планети: від Сполучених Штатів до Японії. Гарними прикладами є українська філія всесвітньо відомої фірми Боїнг «Прогрестех», що знаходиться в Києві, а також американо-український підрозділ приватної фірми «Файєр-флай», де наші випускники є досить успішними і мають неабиякий авторитет.

Звичайно, в залученні випускників факультету зацікавлені не лише світові спеціалізовані конструкторські бюро і підприємства, а й, передусім, базові підприємства ракетно-космічної галузі України: ДП КБ «Південне» та «Південний машинобудівний завод», що переживають непрості часи реорганізації і пошуку нових перспектив та шляхів свого розвитку. Але, враховуючи сучасні тенденції бурхливої розбудови світової ракетно-космічної галузі і велику зацікавленість світових космічних агенцій у співпраці з цими підприємствами і, відповідно, у потребі спеціалістів з базовою підготовкою на сучасному рівні, можна говорити про те, що уже найближчим часом фізико-технічний факультет поверне свої провідні позиції не лише в ДНУ, а й в Україні.

Завідувач кафедри проектування і
конструкцій літальних апаратів
Василь Шевцов


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram