Версія для друку

Круглий стіл до 25-річчя Конституції України

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара проходить серія заходів, присвячених 25-річчю з дня прийняття Конституції України 28 червня 1996 року. Серед них – цикл круглих столів, тематичні бесіди зі студентами, виставки літератури в науковій бібліотеці.

16 червня на факультеті суспільних наук і міжнародних відносин відбувся круглий стіл «25 років Конституції України: базові принципи та їх втілення в сучасних умовах», організований кафедрою політології та Центром гуманітарних проблем освіти та виховання молоді. Проведення круглого столу було спрямовано на отримання професійних експертних висновків щодо реалій втілення цих принципів у вітчизняній політиці та підвищення рівня обізнаності студентської молоді щодо Основного Закону. У заході взяли участь директор Центру, професор Валентин Іваненко, педагоги і студенти-політологи.

Завідувач кафедри політології, професор Олексій Третяк, відкриваючи круглий стіл, акцентував увагу на важливості Основного Закону для становлення і розвитку Української держави: «Прийняття Конституції України закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина. Ця знаменна подія була іспитом на зрілість держави, результати якого високо оцінені європейською спільнотою і міжнародними інституціями. Адже Конституція відповідала настановам і прагненням українського суспільства, стала його стратегічним дороговказом і установчим документом».

Директор Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді, професор Валентин Іваненко нагадав про те, що 25 років – перший класичний ювілей української Конституції. Він розповів цікаві факти про прийняття Основного Закону у Верховній Раді України, роботу конституційної комісії на чолі з народним депутатом Михайлом Сиротою, визнання Конституції України як однієї з найдемократичніших у світі. «Відзначаючи важливу подію – 25 років Конституції, ми маємо розуміти процеси, які відбуваються в конституційному будівництві, й пам’ятати про те, що прийняття Конституції підвищило міжнародний авторитет України й сприяло її зміцненню перед внутрішніми та зовнішніми викликами», – наголосив Валентин Васильович.

Про досвід конституційних перетворень нових демократичних держав – Латвії, Польщі, Угорщини та важливість Конституції в розвитку країни як політичної єдності розповів доцент Андрій Шуліка. Він висловив свою позицію щодо впровадження положень Конституції в життя: «Якщо ми хочемо дотримуватися європейських стандартів, треба говорити про політико-правові механізми закріплення конституційних норм. Бо є приклади сусідніх країн, коли наявність конституції не забезпечує існування демократії та правового режиму».

Доцент Андрій Клячін висловив занепокоєння тим, що часте внесення змін до Конституції України може негативно вплинути на конституційну грамотність населення, адже звичайній людині важко відслідковувати усі новації в Основному Законі: «Конституція має сприйматися громадянами як недоторканий документ, що має значний вплив на життя кожного, і стати незмінним взірцем законотворчості».

Цікавими і змістовними були виступи доцентів Оксани Баштаник (про історію українських конституцій з XVIII століття до наших днів та внесення змін до нинішньої Конституції України, важливість парламенту і парламентаризму) та Тетяни Воронової (про нормативно-правове забезпечення реалізації передбачених в Конституції України прав і свобод людини і громадянина). До обговорення запропонованих тем долучилися студенти освітньої програми «Політологія».

Круглий стіл сприятиме розвитку ґрунтовного наукового осмислення політологами нашого університету значення Конституції в політичному житті України. А його теми, можливо, стануть основою для подальших досліджень.

Сергій Ляпін, старший лаборант
Центру гуманітарних проблем освіти
та виховання молоді


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram