Версія для друку

Про організацію освітнього процесу в малочисельних групах

Останнім часом у спільноті нашого університету обговорюється прийняте 22.04.2021 р. вченою радою ДНУ рішення щодо організації освітнього процесу у малочисельних групах. Це питання розглядалося вченою радою на засіданні у лютому 2021 року, доповідав проректор з науково-педагогічної роботи. Тоді ж було ухвалено рішення про створення комісії під головуванням декана факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем Михайла Дергачова. До складу комісії увійшли представники більшості факультетів ДНУ. Комісія мала визначити критерій малочисельної групи та надати рекомендації з організації освітнього процесу.

Щодо першого питання, комісія не надала жодних критеріїв малочисельності, зосередившись на питаннях економічної ефективності академічної групи, яку, до речі, мали розрахувати декани та завідувачі кафедр разом із завідувачем навчального відділу. Після ретельного аналізу запропонованих варіантів розрахунків економічної ефективності академічної групи адміністрацією ДНУ було прийнято рішення про недоцільність застосування такого підходу.

Тому, проаналізувавши наявний контингент здобувачів освіти та їхній розподіл за групами, адміністрація університету запропонувала вважати малочисельною групу з кількістю здобувачів освіти менше 11 осіб для бакалаврського рівня та менше 6 осіб – для магістерського. Ця позиція підтверджується і розрахунком самоокупності групи з бюджетним фінансуванням, і аналізом діяльності інших закладів вищої освіти України, в більшості яких малочисельні групи складають до 10 осіб включно для бакалаврського та до 5 осіб – для магістерського рівнів.

Щодо рекомендацій з організації освітнього процесу, наданих комісією, то майже всі вони враховані у прийнятому рішенні вченої ради, а саме: встановлено тижневе навантаження для здобувачів освіти бакалаврського рівня – 22 години/тиждень; вирішено встановити однакову тривалість семестрів для груп з нормативним та скороченим терміном навчання на відповідних курсах однієї спеціальності; запропоновано подальше об’єднання груп в потоки для вивчення невибіркових дисциплін.

Варто зазначити, що протягом останніх 15 років нормативними документами передбачається встановлення кількості аудиторних годин на рівні від 1/3 до 2/3 від загального обсягу дисципліни, який враховує аудиторну (лекції, практичні заняття та лабораторні роботи), самостійну та індивідуальну роботи. Зважаючи на велику кількість малочисельних груп, яка щорічно збільшується, було запропоновано для дисциплін, які не зведені у потоки, здійснити зменшення аудиторних годин до існуючого мінімального рівня 1/3 від загального обсягу дисципліни, що повністю відповідає чинним вимогам.

Перший проректор Олег Дробахін,
проректор з науково-педагогічної роботи
Дмитро Свинаренко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram