Версія для друку

35 років з дня Чорнобильської трагедії

26 квітня 1986 року людство здригнулося від страшної всепланетарної трагедії – вибуху на Чорнобильській АЕС. Це була найбільша на той час техногенна і екологічна катастрофа в історії людства, спричинена руйнуванням четвертого енергоблока. Вона вразила всю людську спільноту як масштабом радіаційного забруднення, так і трагічними наслідками для людей: 50 загинули безпосередньо від аварії, більше 4000 померли внаслідок опромінення, понад 600 тисяч зазнали впливу радіації, близько 200 тисяч були евакуйовані з рідних домівок, мільйони відчули негативний вплив «мирного» атому на своєму здоров’ї. Було спричинено величезних економічних збитків, непридатними для життя стали два міста і десятки сіл, сотням тисяч людей завдано важкої психологічної травми. Найбільше постраждали наша Україна і сусідня Білорусь, теренами яких розлетілися радіаційні хмари.

Нове покоління, яке народилося і виросло в постчорнобильський час, сприймає цю катастрофу як давно минулу подію. Проте Чорнобиль є приводом задуматися над тим, наскільки важливою є екологічна безпека новітніх технологій. Адже технічний прогрес не має шкодити людству. Катастрофи такого масштабу ставлять перед ученими завдання екологічної відповідальності за результати своїх розробок.

Нині в Україні живуть тисячі учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Похрещені вогнем зірки Полин, вони є не тільки свідками страшної катастрофи, але й тими, хто ціною свого здоров’я не допустив ще більшої біди, врятувавши країну і світ від багатьох наслідків Чорнобильської трагедії.

Є герої-чорнобильці й серед співробітників і пенсіонерів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. У міру потреби та можливості цим людям надається матеріальна і психологічна підтримка.

Цього року в університеті трагічній даті присвячено декілька заходів. Проведені дистанційні кураторські години. В науковій бібліотеці розгорнуто книжкові виставки «Чорнобиль: гіркий спомин та вічний біль», «Чорнобиль – 35 років відчуження», «Атомний квітень 1986 року». На вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у день Чорнобильської трагедії покладено квіти до пам’ятника жертвам катастрофи «Чорнобильській дзвін».

Центр гуманітарних проблем освіти та виховання молоді


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram