Версія для друку

ДНУ і ДТРЗ об’єднала історія

Виконувачка обов’язків ректора Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара професорка Ольга Соколенко та начальник управління з соціальних питань та побуту ПрАТ «Дніпропетровський тепловозоремонтний завод» Валерій Загоруйко підписали угоду про співробітництво. Предметом угоди є співробітництво з доволі широкого кола питань: від наукової роботи за госпдоговірною тематикою та організації практики для студентів до оздоровлення науковців університету на базах відпочинку заводу.

«Підприємство запрошує до співпраці студентів та випускників не тільки інженерних факультетів, а саме конструкторів і технологів, вони готові надавати місця для практики економістам, юристам та іншим молодим фахівцям. Також ми можемо надавати освітні послуги із підвищення кваліфікації співробітникам підприємства. А розпочинається наша співпраця із музейного проєкту, реалізовувати який дирекція заводу вирішила разом з фахівцями історичного факультету нашого класичного університету», – зазначила Ольга Леонідівна.

Заступник генерального директора ДТРЗ з науки та виробництва Ігор Тульчинський розповів про історію заводу: «Наш завод був заснований у 1884 році як головні паровозні майстерні Катеринінської залізниці. Він має славну історію, чудові традиції, у нас є робітничі династії, які більше 100 років працюють на заводі. Нині власником акцій ДТРЗ на 100 % є Укрзалізниця. Підприємство ремонтує і обслуговує магістральні локомотиви і маневрові тепловози Укрзалізниці та маневрові тепловози підприємств залізорудної галузі. Нині на заводі працює більше тисячі співробітників. І наш спільний інтерес з ДНУ очевидний: ми отримуємо висококваліфікованих фахівців, а ваш університет гарантує студентам працевлаштування», – наголосив Ігор Валентинович.

«Сьогодні в планах заводу – модернізувати експозицію нашого музею та зробити її загальнодоступною для містян. Ми хочемо перемістити музейну експозицію у будинок поза територією заводу, зі входом із вулиці академіка Белелюбського. Сам будинок також є архітектурною пам’яткою, він збудований у 1907 році. Ми звернулися до декана історичного факультету ДНУ Сергія Івановича Світленка за допомогою науковців. У нас є унікальні експонати: інструменти ще з часів паровозних майстерень, устаткування паровозів часів промислової революції. На території заводу розташована одна з перших в місті водонапірних башт, і ми зберігаємо цю історичну пам’ятку», – розповів Валерій Загоруйко.

За словами декана історичного факультету професора Сергія Світленка, на науковців чекає змістовна робота, адже треба описати експонати, вік яких сягає 200 років, сформувати модерну концепцію музею, яка б була цікавою сучасному глядачеві. І вже сьогодні можна говорити, що ця робота буде науковим поштовхом до проведення ґрунтовних історичних розвідок, написання наукових статей, монографій, а, можливо, й дисертацій.

Також представники заводу передали до фондів наукової бібліотеки ДНУ видання «Шлях крізь три віки».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram