Версія для друку

ДНУ провів Міжнародну наукову конференцію «Лексико-граматичні інновації в сучасних слов’янських мовах»

15−16 квітня на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара кафедра загального та слов’янського мовознавства провела Х Міжнародну наукову конференцію «Лексико-граматичні інновації в сучасних слов’янських мовах».

До оргкомітету надійшло 98 заявок на доповіді та повідомлення від 104 лінгвістів, серед яких 27 докторів наук, 47 кандидатів наук, а також викладачі, аспіранти, магістри, студенти.

У лінгвістичному форумі взяли участь представники 42 вишів із 23 міст України, зокрема Бахмута, Вінниці, Дніпра, Запоріжжя, Києва, Кривого Рогу, Кропивницького, Луцька, Мукачева, Одеси, Полтави, Сум, Харкова, Херсона та шести країн – Польщі, Словаччини, Франції, Чехії, Естонії, Китаю.


Під час конференції працювали такі секції:

– Шляхи та принципи неологізації сучасних слов'янських мов;

– Лексико-граматичні інновації та мовні картини світу;

– Лексико-граматичні інновації в аспекті лінгвостилістики, ономасіології, дериватології;

– Породження, функціонування й адаптація лексико-граматичних інновацій у текстах і дискурсах різних сфер комунікації (масової, спеціальної, художньої, розмовної);

– Лексико-граматичні інновації в аспекті перекладознавства, прикладної лінгвістики, практики викладання слов’янських мов.

На пленарному засіданні заслухали доповіді таких відомих учених України, як Алла Лучик, д-рка філол. наук, професорка кафедри загального і слов’янського мовознавства Національного університету «Києво-Могилянська академія», Київ («Актуальні моделі творення службових слів у сучасних українській, російській і польській мовах»); Ірина Попова, д-рка філол. наук, професорка кафедри української мови, деканеса факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, Валерія Корольова, д-рка філол. наук, професорка, завідувачка кафедри української мови, ДНУ («Деякі коментарі до видання Українського правопису 2019 року»); Тетяна Радзієвська, д-рка філол. наук, професорка Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України, Київ («Українські ергононіми в світлі загального мовознавства»); Людмила Дядечко, д-рка філол. наук, професорка кафедри російської філології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка («Оновлення фразеосхеми з прототипом від альфи до омеги у східнослов’янських мовах»); Галина Євсєєва, д-рка наук державного управління, канд. філол. наук, професорка, завідувачка кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури», Дніпро («Створення терміносистеми 3d-друк будівельних об’єктів»); Наталя Дьячок, д-рка філол. наук, професорка кафедри загального та слов’янського мовознавства ДНУ («Досвід створення полілінгвального словника універбів»); Тамара Пристайко, д-рка філол. наук, професорка, завідувачка кафедри загального та слов’янського мовознавства ДНУ («Метаномінації сукупностей ковід-лексики в російській мові»); Юрій Шепель, доктор філол. наук, академік АНВО України, професор кафедри перекладу та лінгвістичної підготовки іноземців ДНУ («Динамічні процеси в структурі словотвірних рядів і словотвірних типів») та ін.


Науковці зосередилися на багатоаспектному аналізі інноваційних явищ на різних рівнях сучасних слов’янських мов, інтенсивності протікання окремих інноваційних процесів на певних рівнях мови, їх впливу на літературну норму, з’ясуванні перспектив розвитку досліджень інновацій у слов’янських мовах.

На заключному засіданні обговорили й ухвалили, зокрема, такі пропозиції:

1. Провести наступну Міжнародну наукову конференцію, присвячену вивченню лексико-граматичних інновацій у сучасних слов’янських мовах, у березні-квітні 2023 року в м. Дніпро.

2. Продовжити аналізувати матеріали попередніх конференцій і реакції на ці матеріали широкої лінгвістичної громадськості з метою спрогнозувати провідні тенденції в розвитку слов’янських мов. Запропонувати тематику одинадцятої конференції «Лексико-граматичні інновації у сучасних слов’янських мовах», зокрема звернути особливу увагу на дослідження лексико-граматичних мовних та мовленнєвих інновацій у світлі сучасних лінгвістичних парадигм.

3. Продовжити координувати роботу з організації та проведення конференції з діяльністю Українського й Міжнародного комітетів славістів для запроваджування досліджень української та російської мов у простір славістики.

4. Забезпечити широке ознайомлення наукової громадськості України, близького й далекого зарубіжжя з інформацією про проведення наступної конференції з інновацій у слов’янських мовах.

Кафедра загального та слов’янського мовознавства


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram