Версія для друку

«Чи щаслива я людина?»

Під такою назвою 17 березня пройшло інтерактивне тренінгове заняття, організоване до Міжнародного дня щастя Центром гуманітарних проблем освіти та виховання молоді Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара і соціально-психологічною службою спільно з науковою бібліотекою.

Більше 30 студентів з факультету прикладної математики, фізико-технічного та інших факультетів прийшли цього дня до зали зарубіжної літератури наукової бібліотеки ДНУ, щоб разом з ведучими тренінгу – досвідченими практичними психологами Наталією Потаповою і Оленою Демурою поговорити про щастя. До підготовки і проведення заходу долучилися Дар’я Філіпецька та інші студенти факультету психології та спеціальної освіти.

У першу чергу, психологи поставили молоді запитання: «Як ви розумієте, що таке щастя? Це поняття суб’єктивне чи об’єктивне?» Відповіді юнаків і дівчат торкалися тем вільного вибору людини, щастя як стану душі, вміння ділитися щастям та довіри як обов’язкової його складової.

Далі представники соціально-психологічної служби продемонстрували інформативні слайди про розуміння щастя Аристотелем і мислителями Середньовіччя, піраміду базових потреб американського психолога Абрахама Маслоу, рівень щастя у різних країнах світу. Студентів зацікавили суспільні досягнення, завдяки яким перші місця у Всесвітньому рейтингу щастя (World Happiness Report) посідають такі європейські країни, як Фінляндія, Данія, Норвегія, Ісландія та Швейцарія.

Першим завданням практичної частини тренінгового заняття був тест на задоволеність життям і вміння бути щасливим – студентам пропонували питання, чи відповідає їхнє сьогодення мріям і очікуванням. Психологічна вправа «Мої 16 асоціацій про щастя» була спрямована на розкриття підсвідомих секретів щастя у кожного із присутніх. Відбулася цікава дискусія про те, що кожному з нас потрібно для щастя. На завершення тренінгу його учасники сформували групи по 5-6 осіб, щоб разом відповісти на головне запитання «Щастя – це…?»

Психологи змогли привернути увагу до внутрішнього потенціалу кожної людини. Майстерність проведення заняття була така, що всі учасники брали активну участь у тестових завданнях і були переконані у важливості власної думки. Так, студентка ФПСО Дар’я Філіпецька впевнена: «Тренінг – дуже пізнавальний і цікавий. Адже кожен отримав від заняття більше, ніж очікував. Подібні заходи потрібні і надалі, щоб студентська молодь могла відповісти на питання про цінності життя і впевнено йти вперед».

Сергій Ляпін,
старший лаборант Центру гуманітарних проблем
освіти та виховання молоді
фото Тетяни Науменко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram