Версія для друку

ХХХІІ сесія Дніпровського осередку Наукового товариства імені Шевченка

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла ХХХІІ весняна сесія Дніпровського осередку Наукового товариства імені Шевченка, присвячена 207-й річниці від дня народження Кобзаря.

Сесії Дніпровського осередку почали проводитися в нашому університеті з березня 1988 року. З того часу популярність наукових зібрань помітно зросла, і на нинішню сесію надійшло 70 заявок від науковців, освітян, музейників, інженерів різних установ Києва, Дніпра, Кам’янського, Кропивницького, Павлограда та Рівного.

Вітаючи учасників наукового зібрання, виконувачка обов’язків ректора, професорка Ольга Соколенко наголосила на важливості того, що учасниками наукової сесії є не тільки професори та доценти, наукові співробітники, а й молоді науковці – аспіранти та студенти, для яких участь у роботі такого наукового товариства стане важливим досвідом у справі залучення до наукових досліджень. «Предметне поле сьогоднішньої сесії досить широке. Це актуальні аспекти історії України від раннього модерну до сьогодення; історія науки, техніки та освіти; всесвітня історія. Звичайно, в центрі уваги НТШ питання шевченкознавства. Постать Тараса Шевченка вже давно об’єднує людей різних поколінь і професій», – зазначила Ольга Леонідівна.

Голова Дніпровського осередку НТШ, декан історичного факультету професор Сергій Світленко нагадав присутнім, що традиція зберігати пам’ять про геніального українського поета й мислителя Тараса Шевченка має в нашому місті понад 100-річну традицію і сягає початку ХХ ст. «Постать Кобзаря вельми цікавила Дмитра Яворницького. Так, у листі до Бориса Грінченка від 14 вересня 1900 року він писав, що «виучував Шевченка». Загалом епістолярна спадщина Дмитра Івановича, зокрема листи до діячів науки і культури, містить численні згадки про Кобзаря. Дмитро Яворницький брав активну участь в організації Шевченківських роковин у дореволюційному Катеринославі. Про це, наприклад, сповіщав часопис «Дніпрові Хвилі» в кореспонденції «Святкування памяти Т. Шевченка у Катеринославі». Видатний знавець історії українського козацтва в «Летописи Екатеринославской ученой архивной комиссии» опублікував статтю «Запорожцы в поэзии Т. Г. Шевченко». Традиція збереження історичної пам’яті про Тараса Шевченка була відновлена й набула розвитку в нашому місті за часів відродженої незалежної України. 21 жовтня 1997 року за ініціативою чотирьох учасників установчих зборів, зокрема директора видавництва Дніпропетровського державного університету, д-ра іст. наук, проф. Варфоломія Савчука, завідувача кафедри історії України ДДУ, канд. іст. наук, доц. Сергія Світленка, заступника директора видавництва ДДУ, журналіста Сергія Матова та канд. іст. наук, пров. наукового співробітника НДЛ історії Придніпровського регіону ДДУ Івана Стороженка було засновано осередок НТШ у нашому місті», – нагадав Сергій Іванович науковому зібранню.

Загалом учасники сесії працювали у трьох секціях: «Історія України», «Історія науки, техніки та освіти», «Всесвітня історія».

Доповіді на пленарному засіданні:

- «Український інтелектуал Трохим Зіньківський (1861–1891) та збереження історичної пам’яті про Тараса Шевченка» Сергія Івановича Світленка, д-ра іст. наук, проф., декана історичного факультету, професора кафедри історії України ДНУ;

- «Твори Великого Кобзаря у світлі університетської книгозбірні» Людмили Миколаївни Лучки, канд. іст. наук, заступниці директорки наукової бібліотеки ДНУ

ви можете переглянути на офіційній сторінці ДНУ у Facebook.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram