Версія для друку

Студенти ДНУ написали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

9 листопада, коли вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, уся українська громадськість відзначає День української писемності та мови.

За традицією в цей день факультет української й іноземної філології та мистецтвознавства об’єднує всіх поціновувачів українського слова для написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Цього року кафедра української мови провела акцію дистанційно з використанням платформи Teams. Ювілейний XX радіодиктант читала акторка Римма Зюбіна, а текст створив письменник Іван Малкович. Після написання диктанту студенти мали змогу сфотографувати його та надіслати на електронну адресу Українського радіо для перевірки. Долучившись до цього масштабного флешмобу, учасники заходу відчули дух єдності, гордості українця за рідне слово, поваги до мови як ознаки національної належності.

У День української писемності та мови традиційно оголошують також початок Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика – засновника своєрідного «марафону» знавців і прихильників української мови. Студенти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара так само стануть його учасниками. Організатори випробування – науковці Центру історії та розвитку української мови, кафедри української мови – проведуть перший етап ХХІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика для студентів філологічних і нефілологічних спеціальностей ДНУ протягом 15 – 19 листопада 2020 року.

Нагадаємо, свято було встановлене 1997 року Указом № 1241/97 «Про День української писемності та мови», який видав Президент України Леонід Кучма. Щорічно відзначаючи День української писемності та мови, українці мають змогу згадати свою історію, обговорити актуальні питання щодо функціонування державної мови в сучасному суспільстві.

Запрошуємо всіх студентів, які шанують рідну мову, піклуються про її майбуття, стати учасниками почесного мовного марафону.

Центр історії та розвитку української мови,
кафедра української мови


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram