Версія для друку

До ювілею видатного українського мовознавця

11 березня виповнюється 115 років від дня народження доктора філологічних наук, професора, заслуженого діяча науки України, лауреата Державної премії УРСР ім. Т.Г. Шевченка, видатного українського мовознавця – Василя Семеновича Ващенка.

Творче життя цієї незвичайної людини, талановитого вченого і педагога нерозривно пов’язане з Дніпропетровським університетом. З 1933 по 1967 рік, з невеликою перервою, він очолював кафедру української мови, що забезпечило їй достойне місце серед провідних кафедр української мови вишів України. Наукова спадщина вченого-мовознавця – це близько 200 робіт, серед яких 35 монографій та підручників. Василь Семенович підготував 19 кандидатів філологічних наук, виступив офіційним опонентом 12 докторантів, 22 кандидатських дисертацій. Він був відповідальним редактором 15 збірників наукових праць, учасником міжнародних з’їздів славістів, наукових конференцій та діалектологічних нарад.

Цитуючи декана факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, професора Ірину Попову, Василь Семенович Ващенко – «це людина, образ якої завжди був оточений по-особливому доброю аурою. …Він жив з любов’ю до своєї землі, до України, до справи, якою віддано займався, до філології, якій безмежно слугував, до рідного університету…».

Василь Семенович мав безпосереднє відношення до університетської бібліотеки. Так, у повоєнний період він опікувався відновленням книжкового фонду, виконуючи обов’язки директора бібліотеки. Ми пишаємося колекцією творчого доробку професора В.С. Ващенка, у якій є видання ДДУ 1951 р. «Шевченкова лексика» за редакцією кандидата філологічних наук І.К. Чаплі, «Лінгвістична географія Наддніпрянщини» 1968 р. та книга «З історії та географії діалектних слів» 1962 р. видавництва Харківського державного університету.

Бібліотека з великою пошаною до вченого підготувала виставку його робіт та літератури про його творче життя у стінах університету. Виставка демонструється у рубриці «Ювілеї вчених ДНУ».

Завідувачка відділу
обслуговування наукової літератури
Марина Заріпова


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram