Версія для друку

Міжнародна школа з фізики високих енергій у ДНУ

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара стартувала Міжнародна школа «Франція-CERN-Україна» з фізики високих енергій та медичної фізики (FCUS 2020). У рамках масштабного проекту відбудеться конкурс студентських наукових робіт, а також лекторій від провідних учених-фізиків Франції та України.

Безпосереднім організатором заходу у Дніпрі виступила кафедра теоретичної фізики ДНУ на чолі з завідувачем – доктором фізико-математичних наук професором Володимиром Скалозубом.

Гостей Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара привітав перший проректор доктор фізико-математичних наук, професор Олег Дробахін. А відкрила роботу триденної зимової Школи аташе з наукового та університетського співробітництва Посольства Франції в Україні Алікс де Гассар. «Подібна школа на такому високому міжнародному рівні проходить уже втретє. Й для мене це один із ідеальних прикладів наукової співпраці між нашими країнами. Тому сьогодні я тут, щоб показати, наскільки це важливо для французької сторони, адже Посольство Франції в Україні й надалі планує підтримувати спільні проекти у науковій сфері. Зокрема, профінансує навчальну поїздку переможців нинішнього студентського конкурсу до Женеви», – відзначила пані аташе.

Ідеться про гранти для тижневого відвідування Європейського центру ядерних досліджень (CERN) – найбільшої в світі лабораторії фізики високих енергій – для трьох кращих молодих науковців з України. Усього на науковий конкурс в ДНУ було подано 19 усних та постерних доповідей від студентів університетів Києва, Дніпра, Харкова та Сум. Наукову школу Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара представляють двоє аспірантів кафедри теоретичної фізики Павло Мінаєв та Микита Дмитрієв. Оцінювання учасників здійснюватиме інтернаціональне журі у складі професорів Університету Париж-Сакле Даміра Бесиревича та Абденоуса Луоніса, а також провідного дослідника колаборацій CEA/IRFU Максима Титова. Проте незалежно від результатів наукового конкурсу кожен студент отримає сертифікат учасника Міжнародної школи «Франція-CERN-Україна». «Головним завданням нашого конкурсу є відбір кращих студентських проектів, виконаних із тематики фізики експериментів на Великому гадронному колайдері та пов’язаних із ними досліджень із медичної фізики. А саме: ознайомлення із сучасними і запланованими експериментами на Великому гадронному колайдері, а також на колайдерах нового покоління. Їхньою метою є відкриття нових властивостей матерії при надвисоких енергіях, які відповідають раннім етапам еволюції Всесвіту. А це, в основному, відповідає можливостям і дослідженням на детекторах колаборацій ATLAS, CMS та LHCb», – пояснив професор Володимир Скалозуб.

Лекційна програма Школи також присвячуватиметься широкому спектру питань фізики високих енергій, починаючи від принципів побудови так званої стандартної моделі елементарних частинок, сучасної теорії фундаментальних взаємодій та її різноманітних узагальнень. Саме перевірці останніх та пошуку нових взаємодій і закономірностей природи й присвячені експерименти на сучасних потужних колайдерах та установках нового покоління. Зокрема, ці питання висвітлюватимуться у лекціях професора Сергія Барсука (співробітник Лабораторії Ірен Жоліо-Кюрі та Університету Париж-Сакле, директор із наукових досліджень Лабораторії лінійного прискорювання LAL у м. Орсе, Франція); а також у лекціях співробітників Університету Париж-Сакле Даміра Бесиревича та Абденоуса Луоніса й провідного дослідника Інституту досліджень фундаментальних законів світобудови (Французька комісія з альтернативних енергій та атомної енергії) Максима Титова. Максим Титов також надасть інформацію про плани досліджень на Великому гадронному колайдері та Міжнародному лінійному колайдері нового покоління (ILC). Метою останнього має бути більш детальне, всебічне вивчення нових ще невідомих елементарних частинок.

Триватиме Школа у ДНУ з 2 до 4 березня 2020 року.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram