Версія для друку

Дні Японії в ДНУ

Наприкінці січня в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара проходив Тиждень японської мови та культури. Кафедра порівняльної філології східних та англомовних країн підготувала для студентів різноманітні активності.

Зокрема, навчальна частина програми складалася з практикумів з японської мови від викладачів кафедри та експерта з викладання японської мови від Японської Фундації Ясунорі Фуджісакі. Японський викладач навчав першокурсників основам мовленнєвого етикету, а для старшої групи підготував заняття, пов’язане із японськими коміксами-манґа. Викладачі ж нашої кафедри провели уроки, під час яких студенти почули рекомендації щодо швидкого запам’ятовування великої кількості незнайомих слів (старший викладач Вікторія Зеленцова), отримали нові знання з лексичних та граматичних тем (старший викладач Таїсія Біляніна), а ще усі разом, підсумовуючи минулий рік, обрали ієрогліф року (викладач Марія Кравець).

Також на студентів японського відділення ДНУ чекав культурний блок – майстер-класи із традиційних мистецтв Японії. Фуджісакі-сенсей залучив майбутніх сходознавців до мистецтва японської каліграфії і поділився секретами написання ієрогліфів за допомогою пензля-фуде. У свою чергу, наші першокурсники здивували вчителя своєю вправністю та старанністю.

Майстер-клас із каліграфії                                         Першокурсники з сенсеєм Ясунорі Фуджісакі

А от викладачка Марія Аулова познайомила учасників майстер-класу із мистецтвом фурошікі. Фурошікі – це традиційні японські хустини, у які раніше прийнято було загортати одяг у публічних банях, а пізніше – переносити речі. Згодом вони стали відігравати й декоративну роль. Викладачка продемонструвала студентам основні вузли для зав’язування фурошікі, а також провела фурошікі-челендж.

Майстер-клас із фурошікі

Іще один майстер-клас, який мали змогу відвідати студенти, – примірка юката – легкого літнього японського кімоно. Викладачка Марія Кравець показала студентам, як вдягати та носити цей традиційний японський одяг, а також як зав’язувати обі – пояс, із яким прийнято носити юката.

Позування в юката

Справжньою окрасою Японського тижня стало тематичне заняття з підготовки до свята Сецубун – дня зміни сезонів, який найчастіше відзначається як прихід весни 3-го та 4-го лютого. Святкування пов’язане із вигнанням з будівель злих духів – оні. Саме маски оні власноруч виготовляли студенти японського відділення. Для них це стало гарним шансом виявити усі свої креативні здібності, створивши власного монстрика: найстрашнішого, наймилішого або ж оні-студента в окулярах та із заліковкою.

Колективне фото в масках оні

Однак одним із найбільших випробувань для молодих японістів став конкурс озвучування. Вони мали обрати уривок із улюбленого японського аніме, підготувати скрипт реплік та переозвучити героїв японською мовою. Перемогти вдалося команді першокурсниць – Альоні Камаєвій, Анні Тертишній та Єлизаветі Загородній. Друге місце посіли другокурсники Роман Піотровський та Яків Каценельсон, третє – третьокурсниця Агата Коротоножкіна. Переможці й учасники отримали подарунки.

Загалом, Японські дні в Дніпровському національному університеті подарували і викладачам, і студентам позитивні враження й багато нового та корисного досвіду. Сподіваємося, що проведення Тижня японської мови та культури стане новою прекрасною традицією нашого університету!

Кафедра порівняльної філології східних та англомовних країн ДНУ
Фото: кафедра УПФ, Альона Камаєва


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram