Версія для друку

Всесвітній день філософа: що вік прийдешній нам готує?

15 листопада з нагоди Всесвітнього дня філософії у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулась публічна лекція Марини Савельєвої, доктора філософських наук, професора Центру гуманітарної освіти НАН України на тему «Проблема періодизації історії у контексті глобалізму». Захід пройшов у рамках загальноуніверситетського інтелектуального клубу «Універсум».

Головними проблемними полями, які пролунали під час лекції, були: 1) горизонти існування суспільств у стані посткапіталізму; 2) виклики та загрози сучасної освіти; 3) формування специфічного для посткапіталізму типу людини – людини службової з її станом десуб’єктності, імперсональності, адаптивності, мозаїчності, варіативності.

Жвава дискусія студентів та викладачів університету з лектором виникла навколо наступних питань. По-перше, це проблематика прекаріату (концепт Ґая Стендінга) або виникнення нового класу працівників з їхньою невпевненістю у майбутньому, відсутністю систематичної університетської освіти, частковою та часовою зайнятістю тощо. З позицією Марини Савельєвої полемізувала і доповнювала її доцент кафедри соціології, кандидат філософських наук Олена Ходус.

Марина Юріївна також акцентувала увагу на тому, що ліберальна стратегія в освіті з її ілюзією самостійності та автономності студентів, нескінченності вибору має внутрішні загрози для рівня якості освіти. У порівнянні з цим, освіта, яка побудована на строгих правилах, дисципліні, досягає більших успіхів. Саме ця ідея викликала особливе оживлення серед студентів і певні полемічні аспекти зустрічі.

У рамках зустрічі гостя розповіла про проект з умовною назвою «києвомислення», у межах якого пишуться і друкуються книги, присвячені видатним киянам, які зробили певний внесок у розвиток вітчизняної та світової культури. Уже вийшли книги, присвячені поету, митцю Максиміліану Волошину, філософу Льву Шестову, готується до друку книга про спадщину філософа Миколи Бердяєва, у найближчих планах – книги, присвячені філософу Густаву Шпету, письменнику Михайлу Булгакову, ректору Києво-Братської колегії, архієпископу Феофану Прокоповичу тощо.

Професор кафедри філософії,
модератор інтелектуального клубу «Універсум»
Сергій Шевцов


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram