Версія для друку

ДНУ приймав регіональний хакатон NASA

20-21 жовтня на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбувся регіональний відбір міжнародного змагання інноваторів Space Apps Challenge під егідою Національного управління з астронавтики і досліджень космічного простору (NASA). Уже вдруге ГО «Асоціація Noosphere» виборює право на проведення такого заходу. У ці дні Space Apps Challenge проходив у всьому світі як частина інкубаційної програми NASA.

Три факультети ДНУ підготували свої команди для участі в міжнародному космічному конкурсі: фізико-технічний, факультет прикладної математики та факультет фізики, електроніки та комп’ютерних систем. Так, команда університету MOONTOWN вирішувала проблему висадки на Місяці, команда TORCHWOOD зі своїм апаратом SaverOne шукала способи корисного використання Марсу, команда DniproSkyLab запропонувала вирішення проблеми космічного сміття. Менторами студентських команд ДНУ були досвідчені науковці університету: доцент кафедри технології виробництва, канд. техн. наук, керівник космічної лабораторії Noosphere Engineering School Олексій Кулик; кандидати технічних наук, доценти фізико-технічного факультету Світлана Клименко та Олена Карпович, канд. техн. наук, доцент фізтеху Іван Карпович.

Загалом, захід об’єднав у стінах Інжинірингової школи Noosphere при ДНУ 15 команд та понад 60 учасників. Розробники, дизайнери, інженери і всі, хто цікавиться космосом, протягом 48 годин вирішували практичні завдання в одній із шести категорій дослідження космосу і Землі.

Експерти NASA запропонували учасникам широкий спектр завдань, а саме «Спроектуй це!», «Разом відкриваємо Землю», «Вулкани, айсберги, астероїди». Організатори заходу таким чином прагнуть мотивувати суспільство використовувати космічні технології для вирішення проблем на Землі. До складу журі хакатону увійшли співзасновник Асоціації Noosphere та Noosphere Engineering School Михайло Рябоконь; науковий керівник компанії EOS, д-р. техн. наук, професор Володимир Гнатушенко; інженер-механік науково-дослідного центру компанії Firefly Aerospace Артем Шпак.

Програма Space Apps Challenge передбачала багато годин командної роботи, дискусії з представниками космічної сфери, менторами і лідерами інноваційної індустрії України.

Команда MOONTOWN, у складі якої студенти фізтеху та факультету прикладної математики

Учасники пропонували найнеймовірніші ідеї: від компактної метеостанції для Марса до спеціального «бульдозера» для підготовки майданчиків приземлення космічних апаратів на Місяць та розробки двигуна EMdrive для космічного апарата-інспектора космічних кораблів та орбітальних станцій. У регіональному хакатоні перемогли команди Worth a thousand words з освітнім відео про космос і Сонячну систему та Interstellar Dolphin з презентацією ультразвукового сканера для використання на Марсі. Команди-переможці будуть розглядатися експертами NASA, що надасть можливість інженерам не лише заявити про себе на міжнародному рівні, а й позмагатися за можливість бути присутніми при запуску ракети в США.

За інформацією Інтернет-джерел
Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram