Версія для друку

Мистецтво випускників ДНУ отримало визнання професіоналів

Підбито підсумки І Всеукраїнської художньої виставки сучасних дипломних робіт, ініційованої кафедрою образотворчого мистецтва і дизайну Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Вчорашні студенти університету здобули на конкурсі найбільшу кількість призових місць серед інших вишів у різних номінаціях.

Виставка, яка поєднала вчорашніх студентів закладів вищої освіти І – ІV рівнів акредитації, діє з 12 липня у виставковому залі Дніпропетровської організації Національної спілки художників України.

Складно переоцінити значення художньої освіти в наш час. Безумовно, покликання й талант, який дається при народженні, є визначальними в професії художника, а ось розкрити їх, допомогти молодому таланту знайти своє місце в житті, не загубити унікальність та своєрідність – завдання художньої освіти. Тому ця виставка має назву «Від поклику до професії».

Понад 50 молодих авторів, яких оргкомітет відібрав майже зі 100 претендентів, представили своїми роботами вищі художні школи з 10 регіонів України: Дніпра, Івано-Франківська, Києва, Косова, Кропивницького, Львова, Луганська, Одеси, Рівного та Харкова. Серед них такі провідні виші як Львівська національна академія мистецтв, Одеська державна академія будівництва та архітектури, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди.

Найбільшу кількість робіт, а саме 13, надав Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара. Вчорашні студенти кафедри образотворчого мистецтва і дизайну здобули на конкурсі найбільшу кількість призових місць серед інших закладів вищої освіти. Так, Олеся Лазаренко та Марія Портна – переможці глядацьких симпатій у номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» за диплом «Альма-матер 100», 2018 р. Витинанка розміром 2.20×5 м, яку виконали дівчата, призначена для холу І-го корпусу ДНУ. Анна Березовська стала переможцем глядацьких симпатій у номінації «Монументально-декоративне мистецтво» за розпис плафону Палацу студентів ДНУ, розміром 6×6 м, що став дипломною роботою під назвою «Плин часу» у 2017 р. За оцінкою професійного журі у складі народних та заслужених художників та мистецтвознавців України, Анна Біля та Катерина Пікало отримали ІІІ місце в номінації «Монументально-декоративне мистецтво» за диплом «Філологія», 2015 р. – батик розміром 1.1×3.8 м. Анна Березовська також здобула І місце в номінації «Живопис» за диплом «Відпочинок», 2016 р. (полотно, олія 1.1×0.9 м).

Переможці виставки нагороджені дипломами, цінними призами та отримали рекомендацію до вступу в Національну спілку художників України.

Автори і організатори експозиції сподіваються, що Всеукраїнська виставка «Від поклику до професії» стане щорічним оглядом-конкурсом досягнень молодих сучасних професійних художників України, які представляють різноманітні регіональні художні школи, з постійною пропискою в нашому місті, сприятиме обміну досвідом між художніми навчальними закладами країни та підтвердить статус Дніпра як «культурної столиці України».

Куратор виставки,
старший викладач кафедри
образотворчого мистецтва і дизайну,
член НСХУ Василь Тевяшов


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram