Версія для друку

Науково про сучасну літературу

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла ХХІХ наукова конференція «Література в контексті культури», присвячена 100-річчю ДНУ.

У конференції взяли участь 50 учасників із-понад 10 ЗВО України. Науковці з шести регіонів України презентували результати власних наукових розвідок щодо сучасної соціокультурної ситуації в країні, новітніх підходів у літературознавстві, розширення кола творів авторів, які останнім часом все частіше привертають увагу дослідників.

На пленарному засіданні з привітанням виступила завідувач кафедри перекладу та лінгвістичної підготовки іноземців, професор Олена Панченко. Вона підкреслила, що у ювілейний рік філологічна школа ДНУ, як завжди, демонструє свій потужний науковий потенціал, про що свідчить і склад учасників конференції, і жваві дискусії щодо актуальних питань сучасного літературознавства.

Дискусію відкрила доповідь професора Віктора Гусєва «Що читають та як сприймають прочитане сучасні студенти», в якій він зазначив помітну зміну векторів читацьких інтересів: читач перетворився на глядача, слухача і користувача Інтернету, що віддає перевагу кліповим формам інформації. Як повернути читача до читання? яка роль літературознавця-інтерпретатора у цій непростій ситуації? – такі питання постійно коментувалися протягом усього засідання.

Робота секцій йшла за трьома напрямами: «Олітературений час: закономірності розвитку слов’янських літератур», «Поетика літературного твору: традиційне літературознавство та нові підходи», «Література у просторі культури». Завершилася конференція проведенням «круглого столу», на якому обговорювались актуальні проблеми літературознавства у сучасному вимірі.

У роботі конференції був відчутний особливий інтерес науковців до новітніх літературознавчих – від ґендерних до постколоніальних – підходів дослідження як сучасних, так і класичних текстів. Особливу увагу привернули доповіді Т.  Потніцевої «Метаморфозы одного анакреонтического стиха во славу Бахуса», О. Родного «Темпоральная модель в романе А. Лайтмана “Сны Эйнштейна”», О. Романової «Деконструкция как способ расширительной интерпретации истории в романе Б. Акунина “Герой иного времени”», Н. Вєлігіної «Поэтика новой исповедальности в литературе после постмодернизма: Иэн Макьюэн», О Левченка “The Sense of an Ending”: литература после-постмодернизма. Подступы к прочтению эстетики и поэтики» та ін.

Серед студентських робіт найбільш цікавою була доповідь Д. Мунько «“Vincent's Starry Night and Other Stories” Майкла Берда: к проблеме перевода современной литературы нон-фикшн», у якій студентка розповіла про свій особистий досвід перекладу дитячої енциклопедії.

Завідувач кафедри зарубіжної літератури
Олена Романова


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram