Версія для друку

У ДНУ пройшла 1/8 фіналу першості світу з програмування серед студентів

Наприкінці квітня Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара приймав І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування у Центральному регіоні України, що є складовою Міжнародної студентської олімпіади з програмування (ACM ICPC). Абсолютним переможцем Олімпіади стала команда нашого університету DNU_Ducks.

Зокрема, корпуси університету та Ліцею інформаційних технологій при ДНУ зібрали 60 команд із дев’яти університетів та двох ліцеїв нашої області. Усього в Центральному регіоні змагалися 127 команд із 25 закладів вищої освіти України (у тому числі І-ІІ рівня акредитації) та поза конкурсом 21 команда загальноосвітніх шкіл з Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської і Черкаської областей.

Урочисте відкриття Олімпіади на факультеті прикладної математики почалося зі слів привітання заступниці міського голови Дніпра Яніки Мерило та директора IT-Dnipro Community Євгена Гостіщева.

Особливо цікаво було послухати Андрія Дерезу, колишнього випускника факультету прикладної математики, неодноразового переможця олімпіад з програмування, а нині – голову Центру розробки програмного забезпечення компанії DataArt. Далі Олександр Хижа, координатор AUCPC в Центральному регіоні України, розповів про регламент і правила змагань, а також відповів на запитання тренерів і студентів.

Початку Олімпіади передувало жеребкування, так як усі учасники мали бути в рівних умовах. Самі інтелектуальні змагання тривали п’ять (!) годин. За правилами Олімпіади, кожній команді з трьох студентів надавався один (!) комп’ютер, що мало створити додаткові труднощі в розв’язанні завдань та написанні відповідних програм. Усього учасникам пропонувалося розв’язати 14 задач.

До самого нагородження зберігалася головна інтрига: хто ж стане переможцем? Справа в тім, що за правилами Олімпіади, до цього моменту учасникам була доступна лише анонімна таблиця результатів, в якій замість назв команд – логіни.

Власне, церемонія нагородження розпочалася зі школярів, які хоч і є позаконкурсними учасниками студентської олімпіади, але вже створюють неабияку конкуренцію студентам. Дитячі подарунки – солодкі. В прямому розумінні. Смачними тортами учнів нагородила компанія DataArt. А на студентів-переможців та їхніх тренерів чекали дорослі подарунки від IT-Dnipro Community. Їх урочисто вручили Євген Гостіщев та інші члени об’єднання – представники компаній Ruby Garage, AMC Bridge, SiteCore, DataArt, SoftServe, ISD.

Так, за результатами Олімпіади, найвищу сходинку посіла команда нашого університету DNU_Ducks. Це студенти Євгенія Крищик, Володимир Шаравара та Андрій Селиванов і тренер Олександр Хижа. Вони стали абсолютними чемпіонами Дніпропетровської області та Центрального регіону України. Ще три команди Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара – DNU_47th_Bit та DNU_Dodger і DNU_Quantum – відповідно посіли друге і треті місця в нашій області, а також друге, шосте та сьоме місця в Центральному регіоні України.

Підсумкову таблицю результатів команд Центрального регіону можна переглянути на нашому сайті та на сайті Міжнародної олімпіади

Наступний, ІІ етап студентської олімпіади з програмування, пройде в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара 14-16 вересня 2018 року. Місце зустрічі незмінне!

Для довідки:

Згідно з наказом Міністерства освіти та науки України № 307 від 30 березня 2018 року, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара на три роки призначений базовим для проведення І та ІІ етапів Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування (АСМ AUCPC) у Центральному регіоні України. ACM AUCPC є складовою Міжнародної студентської олімпіади з програмування (ACM ICPC), а І етап ACM AUCPC є 1/8 фіналу першості світу.

Координатор AUCPC в Центральному регіоні України,
доцент кафедри комп’ютерних технологій ДНУ
Олександр Хижа,
Фото: Валерія Гунькіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram