Версія для друку

Фестиваль «Ніч Науки-2018» – нова форма популяризації знань

У Дніпрі відбувся науково-популярний фестиваль «Ніч Науки», присвячений Всеукраїнському Дню науки. Власними напрацюваннями й експериментами з містянами поділилися студенти та викладачі понад 20 закладів вищої освіти, науково-дослідних установ і технічних шкіл регіону.

Масштабний захід проходив на площі між Дніпропетровською обласною адміністрацією та Дніпропетровською обласною радою і зібрав більше 150 учасників. Дніпровський національний університет імені Гончара був представлений п’ятьма факультетами: хімічним, історичним, економічним, міжнародної економіки, медичних технологій діагностики та реабілітації, а також Коледжем ракетно-космічного машинобудування.

«Ніч Науки» – це давня європейська практика, яка лише починає набирати обертів в Україні. В нашій області подія проходить другий рік поспіль за сприяння обласного департаменту освіти та науки і Ради молодих вчених Дніпропетровської області. У 2016 році проект «Ніч Науки», презентований доцентом кафедри економіки та управління національним господарством ДНУ Анастасією Сімаховою, здобув перемогу в обласному науковому конкурсі «Молоді вчені − Дніпропетровщині». «Наш фестиваль – це цікавий і сучасний захід, спрямований, у першу чергу, на популяризацію наукової діяльності. Ми хотіли показати, ким насправді є вчені. Продемонструвати, що науковці – це не закриті люди, які вміють лише працювати у своїх лабораторіях, а навпаки, активні люди, готові ділитися знаннями. Сьогодні ми намагатимемося залучити широку аудиторію зацікавлених старшокласників, аби вони спробували себе в різних професіях. Таким чином ми прагнемо посприяти свідомому вибору молоддю майбутньої спеціальності, а також наочно довести, що найбільший ресурс у науці – не гроші, а люди», – прокоментувала співорганізатор заходу, голова ради молодих вчених ДНУ Валерія Лавренко.

Із огляду на досвід проведення попереднього фестивалю, цього року організатори вирішили провести його не в приміщенні, а під відкритим небом. Формат open air забезпечив більше можливостей для рухових активностей (видовищних експериментів, квестів, флешмобів) і дозволив відвідувачам одночасно випробувати усі локації. Зокрема, побачити, чим живе наукова спільнота міста, гості заходу – дніпровці віком від 5 до 95 – могли у двох зонах: виставкових майданчиках на площі та лекторії у приміщенні облдержадміністрації. До уваги відвідувачів учасники, які пройшли попередній відбір, представили широкий спектр власних освітніх і наукових надбань. Майстер-класи і лекції кращих учених Дніпра загалом стосувалися актуальних тем економіки, альтернативної енергетики, хімії, медицини, космосу, туризму та багатьох інших галузей.

На цьому науково-популярному дійстві Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара був представлений дуже широко. Так, представники економічного факультету запропонували містянам настільну ділову гру «Бізнес у Дніпрі». «Це оригінальний бізнес-симулятор (на зразок відомої гри «Монополія»), що базується на реальних правилах. Адже тут гравці можуть зустріти знайомі всім дніпровцям назви супермаркетів, банків, кінотеатрів… Окрім того, ми підготували ще й різні квест-технології, в яких пропонуємо розв’язати економічні задачі, що можуть знадобитися в реальному житті. Наприклад, завдання про податкові пільги, зарплатні фонди чи видатки в бюджет. Кращих знавців ми неодмінно нагородимо солодкими подарунками. Така ігрова форма, на наш погляд, дозволяє застосувати теоретичні знання на практиці й загалом підвищити фінансову грамотність населення нашого міста», – розповіла студентка кафедри статистики, обліку та економічної інформатики Іванна Мушин.

А от тренінги від спеціалістів факультету міжнародної економіки присвячувалися різноманітним конкурсам із міжнародних економічних відносин та питанням управління персоналом. Зокрема, про те, що саме включає у себе освітня програма «Управління людськими ресурсами» і професія менеджера з персоналу, присутнім розказала Наталія Волкова.

Цікавий космічний лекторій представили також фахівці Коледжу ракетно-космічного машинобудування ДНУ. Геннадій Буряк та Ярослав Гриньов захопливо розказали про роль математики й інформатики у розвитку аерокосмічної техніки.

Секретами хімічної науки з усіма зацікавленими поділилися провідні хіміки нашого університету. Команда під керівництвом завідувача НДЛ теоретичних та прикладних проблем хімії кафедри органічної хімії Віталія Пальчикова провела яскраві досліди з горінням речовин і сумішей, окисненням та відновленням різних сполук.

Історики ж ДНУ запропонували пограти в політиків і полководців минулого, щоб дізнатися, як приймалися історичні рішення можновладцями. Це можна було зробити у двох тематичних настільних іграх-стратегіях «Українська Революція» і «Незалежність» Доторкнутися до вічності дорослі і діти також зуміли під час серії археологічних та етнографічних інтерактивів. «Нашим гостям ми пропонуємо спробувати себе у ролі археолога-керамолога й зібрати на швидкість пазл із уламків грецьких амфор. Також вони можуть позмагатися у вгадуванні предметів українського побуту XVIII ст. А для найменших поціновувачів історичної науки ми проводимо реконструкцію скелету динозавра, розповідаємо, малюємо з ними малюнки», – розповіла представниця історичного факультету.

Не менш практичні майстер-класи привезли на «Ніч Науки» і фахівці новоствореного факультету медичних технологій діагностики та реабілітації. «Для наших відвідувачів ми підготували демонстрацію першої (домедичної) допомоги – майстер-класи з накладання джгута, вимірювання артеріального й венозного тиску; а також мікроскопічні дослідження – розгляд мазків крові з підрахунком форменних елементів крові – еритроцитів, лімфоцитів, сегментно-ядерних лейкоцитів, моноцитів та тромбоцитів, – повідомив студент кафедри клінічної лабораторної діагностики Максим Луста.

Фітнес-веслування на унікальному тренажері Concept2 для всіх охочих зробили можливим спеціалісти кафедри фізичного виховання та спорту. «Concept2 – це єдиний у світі веслувальний тренажер, оснащений електронним табло, що фіксує усі параметри (кілометраж, темп руху, частоту серцево-судинних скорочень, кількість витрачених калорій і т.д.), – пояснив тренер університетської збірної із академічного веслування Андрій Савицький. – По суті, це універсальний тренажер, який забезпечує максимальний ефект, бо дозволяє одночасно тренувати близько 95% м’язів. При цьому жодної спеціальної технічної чи фізичної підготовки для занять він не потребує, а тому наші інструктори можуть дуже швидко навчити працювати на ньому будь-кого, хто зацікавиться. Для нас це особливо важливо, адже зараз ми набираємо студентську «вісімку» для участі у всеукраїнських змаганнях на тренажерах Concept. Наразі в Дніпровському національному університеті ми маємо чотири таких тренажери і минулого року вже проводили на них власні змагання. Хочемо й надалі розвивати університетську базу, щоби молодь мала можливість займатися цим прекрасним видом спорту. До слова, у Великій Британії – це один із найпрестижніших, по-справжньому «королівський» вид спорту. Там змагання студентів Оксфорду й Кембриджу з академічного веслування на р. Темза щороку збирають близько трьох мільйонів глядачів. І ми так само прагнемо популяризувати цей вид спорту у нас, в Україні! До всього, академічне веслування цікаве тим, що чудово навчає злагодженій командній роботі, яку завжди цінують працедавці», – відзначив представник кафедри фізичного виховання та спорту.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram