Версія для друку

«Культура мови в українському суспільстві»

19-20 квітня відбулася VІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Культура мови в українському суспільстві», організована Центром історії та розвитку української мови й кафедрою української мови Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

До участі в роботі конференції зголосилися близько 40 представників різних навчальних закладів і установ України, як-от: Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, Київського національного лінгвістичного університету, Криворізького державного педагогічного університету, Національного університету «Львівська політехніка», Одеського національного економічного університету, Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна та ін.

Відкриваючи конференцію, декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, професор І.С. Попова звернулася до присутніх із вітальним словом, відзначивши, що проведення такого неординарного заходу стало помітною подією в нашому регіоні. Уже вшосте науковці з різних куточків України збираються в стінах ДНУ, щоб обговорити питання, які мають дуже важливе соціальне й національне значення, бо культура мови зароджується й розвивається саме там, де носіям національної літературної мови не байдуже, як говорять і пишуть українською мовою люди, об’єднані різними професійними інтересами. Ірина Степанівна звернула увагу й на те, що кожен день в університеті позначено ім’ям Олеся Гончара, який дуже тонко відчував рідне слово й завжди пишався своїм корінням, доводячи усією своєю творчістю, що українська мова є однією з найрозвиненіших мов світу. У липні 1995 року в останні місяці життя Олесь Терентійович записав у свій щоденник: «Коли звернув зі стежки в густі трави, то коники так і бризнули з-під ніг! Коники бризнули з-під ніг! Яка таки гарна наша українська мова. Дякувати Богові, що дав мені народитися українцем». Він до останнього подиху залишався вірним Батьківщині.

Ірина Степанівна відзначила й те, що керівництво університету не залишається байдужим до проблем факультету, підтримує наші ідеї, активно утверджуючи українську мову в навчальному процесі. Відвідав конференцію проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ, доктор історичних наук, професор В.В. Іваненко. Він наголосив на тому, що мова в нашому суспільстві є чутливим індикатором його культурно-освітнього рівня. На жаль, нерідко мову використовують у вузько-егоїстичних, політиканських інтересах. Сьогодні мова засмічена суржиком, вульгаризмами, ненормативними одиницями, і боротьба з такими явищами повинна бути в центрі уваги спеціалістів-мовознавців. Валентин Васильович підкреслив, що саме тому тема конференції є актуальною, висловив слова вдячності організаторам, відзначив, що увага до української мови зростає, і це дуже приємно.

У роботі пленарного засідання взяли участь провідні спеціалісти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара: доктор філологічних наук, професор кафедри української мови А.М. Поповський; кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови, директор Центру історії та розвитку української мови Н.С. Голікова; кандидат філологічних наук, доцент кафедри видавничої справи та міжкультурної комунікації О.В. Назаренко; кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Я.І. Рибалка; кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови, заступник директора Центру історії та розвитку української мови Т.В. Шевченко.

Секційна робота проходила за трьома напрямами: «Культура мови як соціолінгвістична категорія і теорія мови», «Культура мови в державних установах, закладах освіти та в засобах масової інформації», «Культура мови і сучасний літературний процес та актуальні проблеми українського мовознавства».

Усі доповіді, проголошені на конференції, видані у збірнику «Український смисл» (Дніпро, 2018).

VІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Культура мови в українському суспільстві» переконливо засвідчила, що сучасний український світ глибоко шанує й розвиває свої духовні традиції, плекає інтерес до всебічного наукового вивчення культури мови, що сприятиме і загальному піднесенню духовної культури та освітнього рівня кожного громадянина нашої держави.

Заступник директора Центру
історії та розвитку української мови,
доцент Тетяна Шевченко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram