Версія для друку

У центрі уваги – драйвери успішного економічного розвитку

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася XVIII Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні міжнародні економічні відносини: драйвери успіху та виклики розвитку», присвячена 100-річчю ДНУ. На фахову зустріч до ДНУ завітали 125 провідних економістів з України, Грузії, Німеччини та США, а також гості з Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Шановних колег з інших країн і міст України на відкритті форуму привітав ректор нашого університету, член-кореспондент Національної академії наук України, професор Микола Поляков. Микола Вікторович зазначив, що масштабна конференція, яку традиційно організовує факультет міжнародної економіки, цього року є продовженням яскравого поступу Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара до відзначення свого 100-літнього ювілею. «Для нашого університету це по-справжньому значуща подія, цікава і корисна не лише знаним фахівцям, а й молодим науковцям. Адже для тих, хто робить лише перші кроки в науці, – наших студентів, магістрів та аспірантів – це чудова можливість послухати старших колег, які давно займаються важливими проблемами економіки. А для декого з них захід стане ще й гарним майданчиком для перших публікацій», – наголосив ректор.

Як зізналася декан, професор Наталія Стукало, цю особливу зустріч на факультеті завжди дуже чекають і готують дружнім колективом протягом усього року. «Без перебільшень, для нас це справжня подія року. Адже тут ми не тільки обмінюємося професійними напрацюваннями й знаходимо колег-однодумців, але й демонструємо нові надбання факультету. Це своєрідна платформа, де ми презентуємо підсумок нашої роботи за рік: представляємо результати комплексних наукових досліджень, заслуховуємо молодих вчених, які захищатимуть у нас кандидатські чи докторські дисертації тощо», – розповіла присутнім Наталя Вадимівна.

Справді, успішна і плідна робота наших спеціалістів дозволила підготувати насичену дводенну програму міжнародної конференції. У кожній із трьох дискусійних панелей, які працювали на форумі, будь-який науковець міг знайти тему, що його найбільше цікавить. Так, для спільного обговорення питань сучасної міжнародної економіки цього року організатори запропонували: міжнародний та корпоративний аспект, сучасні детермінанти глобальних фінансів, сучасні імперативи розвитку національної економіки та її адаптація до глобалізаційних викликів, сучасні тенденції розвитку світового туризму та інші.

Зокрема, в дискусії про тренди сучасного економічного розвитку запрошені гості з Грузії та Німеччини ділилися реалізованим досвідом своїх країн. Старший науковий співробітник Інституту економіки Тбіліського державного університету ім. І. Джавахішвілі, професор Георгій Сігуа розповів українським колегам про інструменти й джерела фінансування інноваційного розвитку економіки Грузії та країн Європи. А професор Райнер Венер із Університету прикладних наук м. Вюрцбург-Швайнфурт, з яким, до слова, місяць тому факультет уклав угоду про співробітництво, проаналізував уроки німецького досвіду ведення соціально відповідального бізнесу.

У другій панельній дискусії українських та закордонних фахівців цікавили, насамперед, ефекти глобалізації для економіки й суспільства. Спеціалісти розглядали методи ведення торгівельних війн у міжнародній торгівлі, ключові драйвери суспільного розвитку в умовах цифрової економіки, посилення ролі професійних громадських організацій в умовах глобалізації і тому подібне.

Окрему увагу наукова спільнота приділила управлінським та технологічним інноваціям в освітній політиці. У цій секції практики з провідних закладів вищої освіти Києва, Дніпра, Вінниці, Львова, Сум, Харкова та інших міст України разом досліджували актуальні виклики й завдання вітчизняної освіти. Адже, як зазначив модератор дискусії президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики, професор Тарас Фініков, якісна сучасна освіта є запорукою успішного розвитку нашої країни. «Приємно, що ця конференція стає певним уособленням світових тенденцій. Адже міжнародні економічні відносини – саме той контекст, в якому нам усім доводиться жити. Не можливо існувати тільки у власному середовищі, створюючи, так би мовити, окремий (національний) текст подій. І, як це часто буває в житті, контекст стає важливішим за текст. Тому від того, як ми зуміємо побудувати свій текст відповідно до світового контексту, й залежатиме подальший успіх країни. Безперечно, одним із потенційних драйверів українського розвитку сьогодні є освіта. Загальний рівень освіченості населення, наявність високої частки освічених жінок – ці та інші фактори й досі забезпечують Україні високі позиції у міжнародних рейтингах. І хоча нині ми маємо доволі складну економічну ситуацію, освіта може її покращити», – підкреслив Тарас Володимирович.

До речі, гарну нагоду вписати свої тексти в загальний контекст щорічно надають молодим дослідникам організатори дніпровської конференції. За традицією весь другий день симпозіуму відводиться для Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за напрямом «Актуальні питання співробітництва з Європейським Союзом».

Практичні результати такої роботи з молодим поколінням особливо відзначили на зустрічі гості з Дніпропетровської облдержадміністрації – радник голови ОДА Станіслав Молоков і випускниця факультету міжнародної економіки ДНУ, заступник начальника Управління зовнішньоекономічної діяльності ОДА Дарія Скиба. Посадовці наголосили, що сьогодні молодь активно долучається до роботи органів влади й активно змінює систему її роботи. «У Дніпропетровській облдержадміністрації працює вже чимало вихованців Вашого факультету. Тож бажаємо Вам подальшого розвитку й неабияк чекаємо на нові ефективні розробки на благо Дніпропетровщини та всієї України». А свої креативні пропозиції наші спеціалісти зможуть презентувати вже в листопаді на ІІ Дніпровському економічному форумі, куди їх радо запросили посадовці ОДА.

Із матеріалами конференції можна ознайомитися на сайті факультету міжнародної економіки за посиланням:

http://fme.dnu.dp.ua/index.php/suchasni-mev-draivery-uspikhu-ta-vyklyky-rozvytku/

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram