Версія для друку

Маркетингові комунікації та логістика у сфері технологій енергозбереження

На економічному факультеті ДНУ імені Олеся Гончара за участі провідних спеціалістів з України, Польщі та Болгарії відбулася міжнародна науково-практична конференція «Маркетингові комунікації та логістика у сфері технологій енергозбереження в Україні та світі».

Захід проведений у рамках представлення науково-методичних положень та обміну знань, що напрацьовані за держбюджетною темою №3-308-15 «Маркетингове комунікаційне забезпечення упровадження в Україні систем енергозабезпечення на основі використання альтернативних джерел енергії». В організації цього наукового зібрання активну участь взяли відповідальні виконавці зазначеної держбюджетної теми, а саме: директор НДІ енергетики Лілія Накашидзе, провідні наукові співробітники Сергій Касян і Тетяна Гільорме, завідувачі кафедр економічного факультету, професори Ніна Дучинська, Оксана Єлисєєва та Олена Шевцова.

Програма конференції включала розгляд концептуальних маркетингових та логістичних основ енергозбереження за рахунок відповідної комунікаційної підтримки. Також обговорювалося зменшення використання газу в системах енергозабезпечення споруд при впровадженні комплексної системи енергогенерування з використанням енергії альтернативних джерел.

У конференції взяли участь понад 100 учасників-представників провідних ВНЗ і компаній з України, Польщі та Болгарії. Із вітальним словом до присутніх звернувся декан економічного факультету ДНУ, професор Сергій Смирнов, який наголосив на значущості комунікаційного маркетингу та логістичної підтримки пояснення підприємствам і населенню доцільності енергозаощадження в умовах подорожчання та дефіциту енергетичних ресурсів.

Учасники зібрання схвально оцінили презентацію результатів спільного наукового дослідження доцента кафедри світової економіки та європейської інтеграції Лодзинського університету (Польща) PhD Радослава Дзюби та доцента кафедри економічної теорії та маркетингу ДНУ Сергія Касяна за темою «Маркетингова успішність підприємств Польщі та України у європейському енергетичному просторі», де наголошувалося на наданні міжнародних енергетичних послуг у сфері дистрибуції ресурсів. Виступ керуючого компанії «Солар Дніпро» Євгена Ткаченка та технічного директора цієї компанії Дмитра Довгаленка про отримання економічних переваг від сонячної електростанції викликав жвавий інтерес та обговорення серед присутніх.

Свої розробки представили й голови наукових шкіл економічного факультету ДНУ. Професор Оксана Єлисєєва науково обґрунтувала запровадження концепції «зеленої» економіки в Україні та світі. Професор Олена Шевцова системно окреслила методологічні аспекти формування енергоменеджменту та ресурсної складової економічної безпеки регіону. Цікавою була також презентація змістовних засад енергозбереження як фактору соціально-економічної ефективності країни, яку провела професор Ніна Дучинська.

Лілія Накашидзе презентувала ідею створення кластерів енергоефективних технологій як ефективного механізму впровадження комплексної системи повітряного кондиціювання на основі використання альтернативних джерел енергії. Тетяна Гільорме ґрунтовно висвітлила застосування концепції центрів відповідальності в системі енергетичного менеджменту.

Керівник РО «МАБЕТ» з м. Варна (Болгарія) Ніколай Новіков, професор Володимир Задорський та представники ТОВ «Новотех ЛТД» Сергій Костинюк і Шмуель Гельб навели критичний аналіз історії енергоменеджменту та енергоаудиту в промисловості та ЖКГ. Зауважимо, що під час обговорень питань конференції до доповідей і дискусій активно включалися провідний інженер Мирослав Шевченко і студенти фізико-технічного факультету ДНУ Денис Головін та Євген Крупкін. Крім того, в конференції активну участь взяли й представники студентської ради економічного факультету ДНУ на чолі з її головою Катериною Іотовою. Так, учасницями дискусій були студенти-економісти Олександра Васильєва, Анастасія Вінікова, Вікторія Данилова, Аліна Дорофієнко, Катерина Корабльова, Анастасія Лень, Наталія Новицька та Тетяна Попова.

Основні питання конференції були обговорені під час роботи таких секцій: «Енергоменеджмент та енергоаудит в промисловості та ЖКГ», «Маркетингові комунікації при розповсюдженні енергозберігаючих технологій в Україні та світі», «Змістові особливості міжнародного наукового проекту Horizon 2020: маркетинг та енергозаощадження; логістичне забезпечення дистрибуції енергозберігаючих технологій в Україні та світі», «Економічна та маркетингова ефективність впровадження енергозберігаючих технологій», «Технології використання енергії альтернативних джерел», «Статистичне моделювання та прогнозування тенденцій розвитку енергоефективних технологій» та «Організація обліку, аудиту, аналізу та контролю забезпечення впровадження енергозберігаючих технологій».

Наприкінці заходу відбулася продуктивна зустріч PhD Радослава Дзюби з проректором із науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва ДНУ, професором Михайлом Д’яченком. Зокрема, було обговорено співробітництво між ДНУ імені Олеся Гончара та Лодзинським університетом, комплексно окреслено перспективи спільного дослідження маркетингової та логістичної взаємодії підприємств на ринках Центральної та Східної Європи.

Отже, подібні конференції сприяють удосконаленню наукових досліджень із поліпшення логістичного сервісу в енергетиці та організації маркетингового логістичного розподілу, покращенню планування та координації енергетичних та інформаційних потоків промислових підприємств України та світу. Це дає змогу розширювати міжнародну наукову співпрацю, запроваджувати в Україні європейські принципи та ментальність у сфері генерування, розподілення та споживання енергетичних потоків.

Заступник декана економічного факультету
ДНУ ім. О.Гончара,
доцент Сергій Касян


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram