Версія для друку

Пойдівські читання в ДНУ

На історичному факультеті Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбулися чергові, ХІ всеукраїнські наукові читання, присвячені пам’яті відомого українського вченого-історика, професора Дмитра Павловича Пойди (1908-1992) – засновника дніпропетровської школи істориків-аграрників, знаної не лише в Україні, а й далеко за її межами.

Форум науковців, започаткований ще у 1993 році колективом кафедри східноєвропейської історії, одним з фундаторів якої (щоправда, з іншими назвами) був Дмитро Павлович, зібрав представників центрально-східної України, зокрема, Дніпра, Києва, Черкас, Кривого Рогу та інших освітньо-наукових центрів. Проблематика доповідей відзначалася як хронологічною, так і тематичною різноманітністю, охоплюючи період від середньовіччя до сьогодення.

Конференцію відкрив багаторічний очільник кафедри східноєвропейської історії, проректор ДНУ з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, професор, заслужений діяч науки і техніки України Валентин Іваненко. Його доповідь, підготовлена у співавторстві із доцентом Олегом Бойком, була присвячена історіографічній спадщині Дмитра Пойди. Прикметною й, водночас, приємною рисою заходу стали різноманіття доповідей та вікове представництво учасників – від маститих вчених до початківців.

Серед матеріалів ХІ наукових читань на пошану професора Д. П.Пойди чільне місце займали роботи, в яких аналізуються недостатньо вивченні сторінки життєвого шляху й творчої спадщини Дмитра Пойди, питання аграрної історії України від середньовіччя до модерної доби, трансформації сільського життя упродовж другої половини ХІХ – початку ХХ століть, бурхливі події Української революції, Голодомору 1932-1933 років, стан сільської освіти від кінця Другої світової війни до сьогодення, актуальні проблеми історіографії та методології наукових пошуків у царині аграрних досліджень.

Все це – свідчення того, що закладені Дмитром Павловичем Пойдою традиції вивчення і осмислення аграрної історії України на історичному факультеті інтегруються та примножуються у працях нових поколінь істориків, залучаються сучасні теоретико-методологічні підходи та численні нові джерела, збагачуючи вітчизняну історичну науку новими оригінальними дослідженнями та перспективними ідеями.

Кафедра східноєвропейської історії
ДНУ ім. О. Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram