Версія для друку

Ніч Науки у Дніпрі

Нещодавно відбулося загальноміське свято – Ніч Науки, до якого долучилися студенти та співробітники Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. Найактивнішими були представники хімічного та історичного факультетів.

Команду хіміків очолив голова Ради молодих вчених ДНУ, завідувач НДЛ теоретичних та прикладних проблем хімії Віталій Пальчиков. Разом зі студентами хімічного факультету Сергієм Крещиком, Іваном Красноруцьким та Романом Чабаненком він влаштував справжнє наукове шоу для дітей та дорослих з числа відвідувачів заходу: фараонові змії, хімічний вулкан, вата, яка горить на руці та не завдає опіків; «перетворення» мідних монет на сріблясті за допомогою лужного цинкування; розчини, які горять на українських паперових гривнях, не пошкоджуючи їх; горіння піни, наповненої бутаном – це далеко не весь перелік того, чим дивували дніпровців молоді вчені. Загалом арсенал хіміків нараховував 21 показовий експеримент, серед яких було представлено горіння натрію, магнію, цинку, бертолетової солі, марганцевокислого калію, азотнокислого амонію, сірки, водню, нітроцелюлози, борноетилового етеру тощо. Важливо, що всі охочі змогли взяти безпосередню участь у проведенні деяких яскравих експериментів. Навіть під вечір натовп біля їхнього столу не розходився, не відпускала малеча експериментаторів і після офіційного завершення заходу.

Історики на чолі з доцентом кафедри всесвітньої історії Валерією Лавренко в цей день одяглися у костюми римських легіонерів, середньовічних лицарів та жителів міста, наочно показавши, яким чином методи історичної реконструкції використовуються в сучасній науці. Також студенти історичного факультету продемонстрували процес відновлення кераміки, знайденої внаслідок археологічних розкопок на поселенні Березань, залучили до цього дійства відвідувачів. Студентка другого курсу історичного факультету Марина Нефьодова була в команді демонстраторів, про свою участь у проекті вона згадує: «Я мала сумніви щодо того, наскільки я зможу пояснити складні наукові речі дітям. Дізналася, який має вигляд кераміка з розкопу лише на практиці після першого курсу, а пояснювати про хід розкопок і етапи роботи археолога в полі доводилось школярам. Але я це зуміла! І мені дуже сподобалось працювати з дітьми. Вони кмітливі та допитливі».

Багато хто зі старшокласників відвідав Ніч Науки для того, аби свідомо підійти до вибору майбутньої професії та навчального закладу, до якого хочуть вступати. Брали буклети, сувенірну продукцію. І, звичайно, інтерес до нашої alma mater був дуже жвавим. Сподіваємося, що абітурієнти, яких надихнула Ніч Науки, зроблять правильний вибір – і незабаром ми побачимо їх студентами ДНУ ім. Олеся Гончара!

Рада молодих вчених
ДНУ ім. О. Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram