Версія для друку

День Польщі в університеті

День Польщі на історичному факультеті Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара – вже традиційне вшанування національного свята сусідньої держави – Дня незалежності, яке поляки святкують 11 листопада, цього року відбулося «на виїзді», у Науковій бібліотеці університету.

Учасниками заходу стали студенти історичного факультету, а гостями – студенти факультету біології, екології та медицини, запрошені нашою колегою, доцентом кафедри української історії та етнополітики Іриною Ковальською. Підготувати зустріч допомогли студенти-п’ятикурсники, які вивчають курс «Сучасний слов’янський світ». Організатори прагнули провести зустріч у стінах бібліотеки динамічно і цікаво.

Ольга Каковкіна, доцент кафедри всесвітньої історії, розповіла про історію вшанування незалежності Польщі саме 11 листопада та відзначила особливе місце цієї дати у польській історії, коли після десятиліть поневолення у 1918 році була відновлена польська державність та можливість її поступу. Увага до Польщі та поляків зумовлені і тривалими українсько-польськими зв’язками, що мають і трагічні сторінки, та саме у глибокому дослідженні минулого, у розумінні його сприйняття поляками та українцями, відкривається шлях до діалогу та співпраці.

Відкрити будь-яку країну та народ можливо через знання мови: польську мову студентам презентувала Олена Степанюк, завідувач відділу роботи з документами іноземними мовами Центральної міської бібліотеки, запрошеної колегами-бібліотекарями. Крім розповіді про формування польської мови, Олена Леонідівна провела експрес-урок, де слухачі навчилися найпершим словам знайомства та, сподіваємось, зацікавились можливістю вивчити мову наших сусідів, підвищити рівень освіченості та мобільності.

Людмила Лучка, кандидат історичних наук, заступник директора бібліотеки з науково-методичної роботи, познайомила присутніх з польськомовними виданнями, представленими на виставці. Частина з них потрапила до фондів з бібліотек Катеринослава, інші видання надійшли у 1920-30-х роках, у роки радянсько-польської співпраці. Новітня колекція літератури польською мовою стала дарунком польських видавництв, переважно університетських, у 2004 році, який був оголошений роком Польщі в Україні. Бібліотека отримала понад 1600 примірників новітніх видань з історії, культури Польщі та інших країн, літературних творів, які мають високу наукову цінність та поліграфічну якість. Унікальні матеріали зберігаються у відділі рідкісних видань та відділі іноземної літератури.

На завершення зустрічі Ольга Каковкіна провела для студентів пізнавальну вікторину з історії та культури Польщі, де призами за правильні відповіді стали яблука – певний символ Польщі, яка в Європі є найбільшим їх експортером. Найкращими знавцями Польщі стали: Михайло Юхименко, Тетяна Заболотня, Валерій Волок, Анастасія Масалова.

Студенти залишились надзвичайно задоволеними зустріччю, захоплено ділились враженнями і висловили побажання до спілкування.

Заступник директора Наукової бібліотеки
ДНУ ім. О. Гончара
Людмила Лучка


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram