Версія для друку

«Принципові питання квантової теорії поля і гравітації»

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла Всеукраїнська наукова конференція «Принципові питання квантової теорії поля і гравітації», присвячена 85-літньому ювілею видатних вчених фізиків-теоретиків і педагогів Марії Коркіної та Володимира Ваняшина. Вони понад 60 років присвятили самовідданій праці на кафедрі теоретичної фізики ДНУ, зробили значний внесок у розвиток квантової теорії поля та гравітації, створили наукові школи фізиків-теоретиків, відомі всьому світові.

Із пленарними й секційними доповідями виступили відомі вчені у галузі квантової та класичної теорії поля, гравітації, космології, теорії елементарних частинок, фізичної кінетики, фізики багаточастинкових систем. Так, змістовні розвідки з актуальних проблем фізики презентували випускники кафедри теоретичної фізики різних років, а сьогодні провідні співробітники Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України (Київ) – доктори наук Ю.М. Синюков, О.А. Борисенко; професор Одеського національного університету ім. Мечникова В.В. Ковальчук, професор Гомельського державного технічного університету ім. Павла Сухого (Білорусь) О.А. Панков, професори кафедри теоретичної фізики ДНУ В.Д. Гладуш, В.М. Глушков, В.В. Скалозуб, О.Й. Соколовський. У роботі конференції взяли участь й інші співробітники кафедри теоретичної фізики, лабораторії квантової хромоплазми та наковці вищих навчальних закладів і наукових установ Дніпра М.О. Певзнер, О.В. Гулов, О.М. Мозговий.

Обговорювалися актуальні проблеми фізики високих енергій, а саме пошук сигналів нових важких елементарних частинок та нового стану матерії — кварк-глюонної плазми в експериментах на Великому гадронному колайдері в Європейському центрі ядерних досліджень (Женева, Швейцарія) та Міжнародному лінійному колайдері наступного покоління (Ю.М. Синюков, А.А. Панков, В.В. Скалозуб, О.В. Гулов). Важливу інформацію про структури Всесвіту на різних етапах його еволюцію надав А.М. Турінов. Відсутність конденсату аксионів у структурі холодної темної матерії аргументував В.С. Ваняшин. Про цікаві результати стосовно властивостей розв'язків рівняння Дірака у двовимірному просторі доповів М.О. Певзнер. Нові підходи і результати з опису кінетичних процесів у різних середовищах містилися в доповідях О.Й. Соколовського та С.Ф. Лягушина. Тож можна стверджувати, що під час роботи наукового форуму пролунали принципово нові ідеї, що мають важливе застосування у фізиці суцільних середовищ.

У роботі конференції взяли участь самі ювіляри, щоправда Марія Коркіна через проблеми зі здоров’ям спілкувалася з науковцями та спостерігала за конференцією в режимі online. З вітальним словом до учасників форуму звернулися перший проректор ДНУ, професор Олександр Кочубей та в.о. декана факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем Дмитро Свинаренко. Вони щиро привітали ювілярів, відзначили їхній вагомий внесок у розбудову школи з теоретичної фізики в ДНУ, наголосивши, що без здобутків ювілярів, напевно, не було б тематики цієї конференції, побажали їм міцного здоров'я на довгі роки. Про творчі шляхи Марії Коркіної та Володимира Ваняшина розповіли професор кафедри теоретичної фізики В.Д. Гладуш та завідувач кафедри професор В.В. Скалозуб.

Конференція вкотре довела, що вчені Дніпропетровського національного університету знаходяться на передніх рубежах сучасної теоретичної фізики, роблять істотний внесок у її розвиток. Захід отримав широкий відгук у наукової громадськості, за матеріалами конференції підготовлено ювілейний випуск «Вісника Дніпропетровського університету. Серія Фізика. Радіофізика», який уміщує привітання ювілярам.

Завідувач кафедри теоретичної фізики
Володимир Скалозуб


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram