Версія для друку

Зустріч трьох поколінь польсько-американської стипендіальної програми імені Лейна Кіркланда

Представники економічного факультету ДНУ імені Олеся Гончара взяли участь у зустрічі випускників та нових учасників польсько-американської стипендіальної програми імені Лейна Кіркланда, яка цього року відбулася у Вінниці при організаційній підтримці ГО «Подільська агенція регіонального розвитку».

Програма спрямована на поширення досвіду Польщі у сфері реформування економіки і суспільства, впровадження демократичних стандартів розвитку в країнах Східної Європи та Центральної Азії. До організації цього зібрання долучилися випускники програми Кіркланда Наталія Величко, Олег Левченко, Мар’ян Манко.

З вітальним словом до присутніх звернулися представники Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці Войцех Мрозовський та Пшемислав Шиманський, координатор з питань організації та просування Програми ім. Лейна Кіркланда Анна Вейцек.

Під час Польсько-української дискусійної платформи «Польсько-українські відносини через призму історії та сьогодення. Місце випускників» наголошувалося на змінах, що відбуваються у Польщі та Україні протягом останніх років. Виступ історика, журналіста та письменника, випускника програми Олександра Зінченка викликав жвавий інтерес і обговорення серед присутніх.

Заступник декана економічного факультету ДНУ, доцент Сергій Касян взяв участь у передачі досвіду поколінь Програми ім. Лейна Кіркланда, розповівши про особливості навчання і проведення наукових досліджень, побудови індивідуальної дидактично-наукової програми на факультеті права, адміністрації та економіки Вроцлавського університету, м. Вроцлав (Польща). Під час діалогу з цьогорічними стипендіатами програми Іваном Рудакевичем та Мариною Шкробот, які будуть навчатися у цьому польському ВНЗ, наголошено на особливості вибору предметів, взаємодії із науковими тьюторами і регіональним координатором, участі в наукових конференціях, опрацюванні навчального матеріалу в бібліотеці Вроцлавського університету, розвитку співпраці з польськими академічними колами. Підкреслено вагомість наукових і освітніх здобутків, що отримуються завдяки участі молодих фахівців з України в стипендіальній програмі, яка дає змогу навчатися і проводити наукові дослідження у провідних ВНЗ Польщі.

Під час обговорень питань зустрічі активно включалися до дискусії Тетяна Ботсян, Андрій Боруцький, Сергій Василик, Михайло Кашин та ін.

Цікавими були презентації польською мовою своїх наукових проектів представників академічної спільноти України, які будуть навчатися у 2016-2017 н.р. за цією програмою в Польщі. Такі презентації вдало провели Валентин Бахнівський, Олександр Войтович, Євген Горлов, Оксана Дуфенюк, Оксана Столяр, Іван Рудакевич, Марина Шкробот, Інна Ховракта й ін. Випускник програми Михайло Котенко слушно підкреслив доцільність поглиблення навчальних контактів стипендіатів з польськими студентами, особливо з тими із них, які навчаються на відділеннях україністики польських ВНЗ.

Отже, подібні зустрічі сприяють розширенню співпраці та поглибленню навчальної і культурної взаємодії між українськими і польськими науковцями, освітянами, представниками органів влади та громадськими організаціями, що посилює європейський вектор розвитку економіки і суспільства України.


Підготовлено за матеріалами публікацій: Spotkanie„Trzechpokoleń” w Winnicy:http://www.kirkland.edu.pl/pl/aktualnosci;

Зустріч випускників програми Кіркланда відбулась у Вінниці:
http://pard.org.ua/zustrch_vipusknikv_programi_krklanda_vdbulas_u_vnnic.html

Заступник декана економічного факультету,
доцент Сергій Касян


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram