Версія для друку

На пошану легендарного декана історичного факультету

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшли П’яті наукові читання «Питання політичної історії України», присвячені пам’яті професора університету Анатолія Черненка.

Кафедра української історії та етнополітики ДНУ постійно дбає про свого засновника. Зокрема, у 2006 році були започатковані читання на пошану відомого українського вченого, історика, професора, багатолітнього декана історичного факультету університету. В університеті започатковане фахове видання з питань політичної історії України. Як відзначають фахівці історичного факультету, це була дійсно знакова і яскрава постать в історії української науки, вагомим є доробок та внесок вченого в розвиток української історичної політичної науки, що становить понад 350 праць. Основні напрямки наукових студій Анатолія Черненка – вивчення української та російської політичної еміграції, історія політичних партій, особливості становлення багатопартійної системи в Україні. «Водночас це був чудовий лектор, педагог, відомий організатор історичної науки, саме завдяки його зусиллям відбувалася розбудова історичних факультетів у Запорізькому педагогічному інституті, у нашому університеті (тоді ДДУ), – говорить нинішній завідувач кафедри української історії та етнополітики, професор Олексій Шляхов. – Він створив власну наукову школу з вивчення політичної еміграції, підготував більше 20 учнів. Кафедра намагається продовжувати традиції, закладені у свій час Анатолієм Черненком у сфері вивчення політичної історії, також ми намагаємося дотримуватися його високих якостей: високого професіоналізму, відповідальності, дисциплінованості, вимогливості до себе, в науці і в усіх справах».

З нагоди читань в університеті вийшла книга «Професор Анатолій Михайлович Черненко та його наукова діяльність». Збірник уміщує спогади, рецензії, ряд публікацій, виданих у різні часи, які розкривають наукову діяльність видатного вченого, педагога, наставника. Укладачі книги – фахівці університету Ю.І. Коломоєць, С.І. Поляков, О.Б. Шляхов.

З вітальним словом про легендарного декана непростої пори історичного факультету ДНУ звернувся до учасників читань проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, професор, свого часу заступник Анатолія Черненка Валентин Іваненко. Колишній студент Анатолія Черненка, завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та архівознавства, професор Олег Журба виступив з доповіддю-спогадом «Анатолій Михайлович Черненко очима студента кінця 1970-х – початку 1980 - х років». Багато досліджень були присвячені політичним процесам Катеринославщини. Так, зокрема, завідувач кафедри східноєвропейської історії, доцент Володимир Бурмага розповів про організацію боротьби з дезертирством під час громадянської війни 1920 року на Катеринославщині. «Актуальність проблеми очевидна, – відзначив доповідач. – Можна провести історичні паралелі між тією громадянською війною та українською сучасністю. Такі явища, як дезертирство, стають викликом для суспільства і держави». Тоді була створена мережа для загальної мобілізації, і в тому числі, на Катеринославщині під егідою військоматів, при яких діяли комісії по боротьбі з дезертирством. Це, як відомо, був складний період у становленні радянської влади, який потребував великих людських ресурсів для проведення бойових дій. Згідно із статистичними даними, за період з липня по грудень 1920 року із загальної кількості зарахованих до дезертирів більше 83% відсотків були знову мобілізованими.

Про маргіналізацію українського суспільства в пореформену добу на початку XX століття розповів професор Олексій Шляхов. Доповідач розглянув процеси у великих соціальних групах суспільства, яке трансформується, а саме такими були українські землі на початку XX століття у складі Російської імперії. «У цьому зв’язку велика увага звертається на так званих аутсайдерів суспільства, тому що багато людей тоді випали із звичних соціальних ніш. Саме ці аутсайдери суспільства, маргінали чи люмпени використовувались радикалами «усіх мастей» у своїх цілях, далеко не завжди благородних», – відзначив Олексій Борисович.

Учасники читань розглядали й сучасні політичні питання, як наприклад, «Становлення місцевого самоврядування в Україні: законодавчий аспект (1990-ті рр.)», «Референдум у Нідерландах 2016 року: результати та уроки для України».

Отже, сьогодні історики продовжують розробляти тематику, яка представляла науковий інтерес Анатолія Черненка, осучаснюючи й оновлюючи її. Ретельне вивчення й аналіз постаті і спадщини науковця триває.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram