Версія для друку

ДНУ зібрав яскраве сузір’я талантів

З 15 по 16 квітня 2016 року у Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара проходив І Всеукраїнський пісенний фестиваль-конкурс "Музичне сузір'я України". 25 учасників з Дніпропетровська, Києва, Запоріжжя, Одеси, Новомосковська, Житомира, Енергодара змагалися за головні нагороди фестивалю.

На конкурсі можна було почути найрізноманітніші пісні, адже виконавцям запропонували обрати для розкриття свого таланту номінацію естрадного, академічного вокалу, авторської пісні та співаної поезії, сучасної обробки народної пісні, автентичного співу. Ті любителі музики, які не очікували від фестивалю багато, отримали справжній сюрприз. Професійний рівень учасників був не гіршим, ніж рівень співаків, яких ми звикли слухати на таких популярних фестивалях, як «Нова хвиля» чи «Слов'янський базар». Конкурсанти обирали для виконання найскладніші композиції і гідно справлялися зі своїм завданням. Кожен учасник виконував дві пісні – композицію українською та іноземною мовами. Оцінювання учасників проводилося в трьох вікових категоріях: молодша (13-16 років включно), середня (17-20 років включно) і старша (від 21 року).

«Музичне сузір’я України» – це фестиваль нового формату, – підкреслила художній керівник Палацу студентів ДНУ та ансамблю «Мрія» Оксана Рудковська, – ми маємо безліч нововведень. По-перше, кожен співак бере участь у конкурсі для того, щоб показати себе і отримати корисні поради від спеціалістів для свого подальшого розвитку. Після виступу кожного конкурсанта ми із членами журі проводили своєрідний майстер-клас: доброзичливо вказували на ті чи інші недоліки. Кожен конкурсант отримав професійні поради від солістки Театру опери та балету Зої Каіпової, викладача консерваторії Ольги Антощук, директора музичної школи, викладача естрадного вокалу Ольги Преди, професійної співачки Лариси Зозулі, фіналіста X-фактора Юрія Богуславського. Що може бути більш цікавим, ніж оцінка спеціалістів такого рівня?! – зазначила Оксана Володимирівна. – По-друге, ми влаштували майстер-клас з естрадного вокалу та із запису в студії від ще одного члена журі, учасника КВК Вадима Сільничого, а також провели екскурсію Палацом – це був квест і майстер-клас із старовинних танців. Тобто наш фестиваль має формат спілкування».

«Рівень учасників цього фестивалю дуже високий, що порадувало журі, – розповіла професійна співачка, викладач естрадного вокалу Лариса Зозуля. – Ми оцінювали виступи за десятибальною системою, я не поставила оцінки нижче восьми балів. Різниця у віці співаків не стала причиною для потурання – всі учасники конкурсу сильні. Я дуже рада, що в нашому фестивалі взяли участь дівчата і юнаки з різних куточків України. Вони виконували чудові українські пісні і не просто виконували, але й вкладали у них всю душу, передавали справжній український колорит».

Зазначимо, що конкурс проходив за підтримки благодійної організації Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна» та громадських організацій «Час молодих» і «Разом. UA». Призовий фонд фестивалю – спецпремії для лауреатів І-ІІ ступеня від Фонду «Україна» та спецпремія від Палацу студентів ДНУ, мета якої – заохотити таланти до вступу в університет.

Після нагородження дипломами I, II ступеня в Малій залі співаки готувалися до виступу на великій сцені, в очах кожного читалася мрія про Гран-прі фестивалю.

Людмила Іщенко, колишня солістка ансамблю «Мрія» ДНУ, яка за півгодини отримає головну нагороду, залюбки розповідає про себе: «Учора я виконувала пісню «Материнська любов» і композицію «Степом, степом йшли у бій солдати». Скоро Свято великої перемоги, про яку мені всім хотілося нагадати». Дівчина, яку журі назвало «перлиною української сцени» сказала, що великий досвід їй дало творче життя у ансамблі «Мрія», вона вдячна долі за те, що зараз працює у професійному колективі «Юність Дніпра». «Співачка, яка мене надихає – Тамара Гвердцителі, хоча голоси в нас зовсім не схожі», – із захватом розповіла дівчина.

Володарка спецпремії від Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна» Наталія Шишкіна з Одеси може похвалитися Гран-прі кількох музичних конкурсів. «Учора я виконувала пісню Ілларії «Відьма» і «Зозуля» Злати Огнєвіч. Дуже люблю творчість останньої. Співачки, на яких хочу рівнятися, – це Сара Брайтман та Лара Фабіан. Жанри, які мені близькі, – академічний та естрадний вокал».

Яскравий і незабутній гала-концерт вразив сильними емоціями. Слухачі плакали, коли володарка спеціальної премії Палацу студентів ДНУ, наймолодша учасниця конкурсу Діана Тінякова виконувала «Пісню про матір». Чистий голос дівчини не залишив слухачів байдужими. Романтичний настрій подарував шлягер «Позови меня» у виконанні Мгера Дарбіняна. Подарунком для слухачів були «Чорнобривці», які заспівав Дмитро Тищенко. Символічною стала пісня «Мир без войны», яку Софія Кисельова співала трьома мовами – українською, російською, англійською.

Головні нагороди конкурсу отримали:

- Гран-прі від Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна» – Людмила Іщенко (Дніпропетровськ);

- Спецпремії для лауреатів І та ІІ ступеня від Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна» – Наталія Шишкіна (Одеса) та Євген Кравчук (Житомир);

- Спецпремія від Палацу студентів ДНУ ім. О. Гончара – Діана Тінякова (Дніпропетровськ).

Вітаємо переможців!

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram