Версія для друку

Генеральний консул ФРН: «Німеччина готова підтримувати Україну»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина доктор Детлеф Вольтер. Під час візиту він зустрівся з керівництвом та студентством університету.

У ході зустрічі пана Детлефа Вольтера з ректором Дніпропетровського національного університету було окреслено коло співпраці між нашими країнами в освітянській та науковій царинах. Зокрема, Микола Вікторович Поляков зазначив, що співробітництво ДНУ з німецькими партнерами є давнім і результативним: «Нині ДНУ імені О.Гончара є безсумнівним регіональним лідером у сфері германістики та німецької філології. Наприклад, на базі історичного факультету ДНУ успішно функціонує Німецький центр «Німці в Україні», який займається дослідженням історії етнічних німців-менонітів, що проживають на території України. Також Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара в кількох напрямах співпрацює з німецькими закладами вищої освіти та науковими установами. Це: і прийом делегацій з Німеччини (починаючи з 2000 року ДНУ вже відвідало 53 німецькі делегації), і проведення спільних наукових досліджень та обмін студентами, викладачами й навчальними програмами в рамках семи укладених договорів про співробітництво з німецькими ВНЗ (Центром молекулярної нейробіології Гамбурзького університету, Брандербурзьким технічним університетом м.Коттбус, Університетом прикладних наук м. Міттвайда (програма подвійного захисту дипломів для 56 студентів ДНУ), Університетом прикладних наук м. Інгольштад, Фондовим університетом м. Хильдесхайм, Педагогічним університетом м. Фрацбурга, Університетом м.Лейпцига, Технічним університетом м. Аанхена та найбільшим партнером – Університетом Кобленц-Ландау, який з метою навчання та стажування в рамках виконання чотирьох спільних проектів TEMPUS відвідало загалом 60 дніпропетровських студентів). Активною залишається участь студентів і науковців ДНУ в проектах Німецької Служби Академічних обмінів (DAAD). Так, стипендіатами програми DAAD «Леонард Ейлер» свого часу стали 10 студентів ДНУ, а за програмою «Go East» у Дніпропетровському національному університеті навчалося 15 студентів та стажувалося п’ятеро лекторів з Німеччини. Також чимало студентів і викладачів ДНУ брали участь у міжнародних конференціях, симпозіумах та літніх школах від провідних освітніх і наукових установ Німеччини. Загалом, за останні десятиліття співпраці на навчання та стажування до Німеччини було відряджено 338 студентів та 188 співробітників ДНУ», – повідомив ректор.

Вітаючи міцні наукові зв’язки Дніпропетровського університету, що склалися з німецькими колегами, пан Д.Вольтер підкреслив, що Консульство Федеративної Республіки Німеччина, в свою чергу, готове всіляко допомагати й підтримувати цю партнерську співпрацю. «Ми знаємо, що Схід України – це першокласний центр освіти і науки, а тому прагнемо підтримувати встановлений тут високий стандарт якості освіти. Співробітники нашого консульства можуть сприяти в встановленні зв'язків з новими німецькими та європейськими університетами, у пошуках конкретних пропозицій щодо кооперації для студентів і науковців з України, в можливостях вивчення й удосконалення знань німецької мови тощо», – відзначив пан Д.Вольтер.

Про діяльність Генерального консульства Федеративної Республіки Німеччина в Дніпропетровську Детлеф Вольтер також розповів студентам економічного факультету, факультетів соціальних наук та міжнародних відносин і міжнародної економіки, що прийшли на зустріч. Зокрема, він підкресли, що у Дніпропетровську Генеральне консульство Німеччини розпочало свою діяльність з січня 2015 року (після закриття в Донецьку через конфлікти в деяких частинах Донецької та Луганської областей). Та незважаючи на те, що це тимчасовий офіс, усі консульсько-правові справи зі всього консульського округу з п’яти областей представництво виконує в повному обсязі, активно співпрацюючи для цього з Посольством Німеччини в Києві.

Крім того, доктор Д.Вольтер презентував студентській публіці ДНУ основні акценти загальної діяльності Генерального консульства Німеччини у нинішній суспільно-політичній ситуації в Україні. Зокрема, серед його пріоритетів – збільшення гуманітарної допомоги від уряду Німеччини для вимушених переселенців з Донбасу та нужденних людей на окупованих територіях, обмін досвідом у питаннях децентралізації, підтримка антикорупційних реформ, модернізації енергетичної промисловості, малого й середнього бізнесу в Україні, а також розвитку громадянського суспільства.

Зі свого боку, студентство Дніпропетровського національного університету активно цікавилося у Генерального консула його ставленням до впровадження Мінських угод та інших практичних кроків щодо деескалації конфлікту на Сході України (як от, можливий ввід миротворчого контингенту ООН тощо). «У цій ситуації ми не просимо українців підтримувати добрі стосунки з російською стороною. Але, як видно з історії, гарні й комфортні стосунки з сусідами, що були противниками на війні, цілком можливі. Подивіться хоча б на теперешні наші стосунки з Францією – зараз ми є найкращими друзями і партнерами. Так само оптимістично ми дивимося і в ваше майбутнє та віримо, що прийде час, і дві великі слов’янські нації ще матимуть по-справжньому добрі стосунки», – зазначив Детлеф Вольтер. Також Генеральний консул Німеччини висловив переконання щодо успішної розбудови тісних і продуктивних стосунків України з Європейським Союзом. «У зв’язку з цим, хотів би привітати вас з чудовою ініціативою відзначати День пам’яті і примирення. На мій погляд, подібне прагнення вшанувати пам'ять полеглих у тій жахливій війні і той дух примирення, який ви сьогодні демонструєте, свідчить про відчуття єдності з європейською родиною. І вірю, що все це допоможе значно прискорити процес асоціації з ЄС такої дивовижної за технічним, економічним та людським потенціалом країни, як ваша».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram