Версія для друку

Нова мова – нове життя

ХІІ Міжнародна конференція “Франція та Україна, науково-практичний досвід у контексті діалогу національних культур”, що проходила в Дніпропетровському національному університеті, об’єднала більше ста вчених із України, Франції, Росії та Німеччини.

Науковий форум було проведено за чотирма секціями: “Актуальні проблеми мови та мовлення в сучасному романському мовознавстві”, “Комунікативно-прагматичні та когнітивні аспекти дослідження мовних одиниць”, “Французька література в контексті зв’язків з літературами Західної Європи та зі слов’янськими літературами”, “Сучасна методика викладання іноземних мов у вищих навчальних закладах”.

У своєму вступному слові проректор з наукової роботи ДНУ, професор Микола Дронь, вітаючи гостей конференції, підкреслив: “Ми розуміємо, наскільки важливим в наш час є вивчення іноземної мови. Україна потребує молодих досвідчених спеціалістів, які можуть скористатися культурним й науковим надбанням сучасних європейських країн для подальшого розвитку нашої держави. Французька мова – це не лише мова Франції, а й Бельгії, Швейцарії, Люксембургу, це також мова майже 30 мільйонів жителів Канади та є офіційною серед багатьох країн африканського континенту. Отже, володіння французькою мовою відкриває ворота в широкий світ практично до всіх континентів нашої планети. Тому саме ви, викладачі французької мови всіх рівнів, від початкової школи до вищої, своєю героїчною працею прищеплюєте учням потяг до нових знань, розкриваєте їм нові обрії, подовжуєте їхнє життя, адже, як висловлюються французи, “ще одна мова – ще одне життя”.

В межах конференції щорічно працює методичний семінар для викладачів французької мови як вищої так і середньої освіти, в організації якого активну участь беруть посольство Франції в Україні та “Альянс Франсез”. Цей семінар готує оновлені програми вивчення іноземних мов згідно загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти та вимог Болонського процесу. Обмін досвідом викладацької майстерності у використанні нових сучасних методик у викладанні французької мови має сприяти вдосконаленню освітнього та професійного рівня майбутнього випускника ВНЗ як фахівця, особистості високої духовної культури, спеціаліста світового ґатунку.

“Торік я вперше брав участь у конференції, яку організовує Дніпропетровський національний університет, – повідомив директор “Альянс Франсез” м. Дніпропетровська Іоан Шіттерер. – Я дуже радий, що в ДНУ вже дванадцять років займаються питанням культури Франції в Україні. Одне із завдань “Альянс Франсез” – підвищення компетенції викладачів і пошук престижної роботи для студентів. А знання французької мови дозволить студентам улаштуватися на гарну роботу. Я звернув увагу на те, що студенти Дніпропетровського національного університету зрозуміли, що культура – це частина освіти людини. Надалі ми будемо розвивати відносини між ДНУ і французькими університетами. У наступному році наше посольство, французький інститут і “Альянс Франсез” планують організувати в ДНУ форум про вищу освіту у Франції”.

Протягом 12 років оргкомітет Міжнародної конференції “Франція та Україна, науково-практичний досвід у контексті діалогу національних культур” на чолі з ректором ДНУ М.В. Поляковим зустрічали високих гостей з дипломатичного корпусу Посольства Франції в Україні; науковців з Марселя, Нанта, Ліона; директорів Французьких центрів Києва, Дніпропетровська та Харкова; французьких лекторів; президентів “Альянс Франсез” України, а також французьких акторів та музикантів, студентські франкомовні театри з Києва і Запоріжжя, дитячі танцювальні та музичні колективи міста, учнів середніх шкіл та університетів з театралізованими концертами французькою мовою та інших гостей, хто брав участь у культурних програмах конференцій.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram