Версія для друку

Європейська освіта для державних службовців

У Центрі підвищення кваліфікації державних службовців Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара закінчила навчання пілотна група слухачів.

В урочистій атмосфері свідоцтва державного зразка отримали перші 10 слухачів, які успішно пройшли перепідготовку з сучасних інформаційних технологій управління, включаючи навички роботи з системами «електронний уряд» і «електронний документообіг», а також з англійської мови. До пілотної групи увійшли фахівці обласної держадміністрації, обласної і міської рад, обласного фінансового управління та інших владних структур.

Центр підвищення кваліфікації державних службовців на базі ДНУ ім. О.Гончара було відкрито у грудні минулого року за участю заступника Міністра освіти и науки України Є.М. Суліми, а створювався він за фінансової підтримки Євроспівдружності у співпраці із управлінням державної служби Головдержслужби України у Дніпропетровській області.

«Сьогодні ми бачимо практичні результати реалізації проекту TEMPUS ECESIS “Мережі освітніх центрів сучасних технологій місцевого самоврядування”, – говорить проректор ДНУ з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва М.П. Дяченко. – Головна мета проекту полягає в організації мережі навчальних центрів на базі провідних регіональних університетів для перепідготовки державних службовців за напрямком сучасних інформаційних технологій та іноземної мови. Проект об’єднує 19 партнерів з Іспанії, Німеччини, Польщі, Словаччини, Вірменії, Молдови, Росії, України. Уже 7 викладачів ДНУ ім. О. Гончара пройшли перепідготовку в університетах країн-партнерів ЄС та одержали досвід застосування інноваційних технологій в діяльності органів місцевого самоврядування. Загальна ж кількість TEMPUS-проектів Єврокомісії, за якими працював і продовжує працювати наш університет вже сягнула 14-ти, тож ми можемо говорити про європейський рівень освітніх програм Дніпропетровського національного університету».

У межах виконання TEMPUS-проекту для Центру було придбано сучасне комп’ютерне обладнання (16 комп’ютерів, 2 ноутбуки, багатофункціональний пристрій, проектор, комутатор з точкою доступу Wi-Fi), а коштами університету відремонтовано приміщення; обладнано аудиторію спеціалізованими меблями та підключено до мережі Internet усю техніку через університетську телекомунікаційну мережу. Також придбано необхідну навчальну літературу.

«Випуск першої групи слухачів – це своєрідний підсумок виконання нами проекту Єврокомісії, але ми переконані, що спільна робота ДНУ ім. О.Гончара і управління Головдержслужби України у цьому напрямку триватиме, – зазначає декан факультету прикладної математики ДНУ О.М. Кісельова. – Сьогодні ми пропонуємо державним службовцям широкий спектр освітніх послуг із застосуванням сучасної комп’ютерної техніки та використанням новітніх програмних продуктів. Зокрема, навчання через Інтернет у дистанційному режимі та розсилка навчальних матеріалів, проведення відео-конференцій, відео-семінарів через Інтернет для спілкування випускників пілотних груп навчальних Центрів Консорціуму. Керівництво Проекту від університету Кобленц-Ландау має намір об’єднати перших слухачів курсів у «Асоціацію випускників», тож наша співпраця триватиме».

Світові тенденції демонструють, що саме поєднання академічного досвіду освітніх установ із усвідомленням виробничих потреб роботодавців дають найкращий результат в процесі організації «освіти впродовж життя». Про це свідчать і відгуки слухачів пілотної групи:

«Сьогодні в області активно впроваджується система електронного документообігу, тому нові операційні системи та нові програмні пакети, з якими нас навчили працювати протягом курсу з підвищення кваліфікації, особливо актуальні, – говорить головний спеціаліст сектора інформаційних технологій Дніпропетровської міської ради Максим Валерійович Ласунін. – Хотілося б відзначити високий рівень викладання і взаємодії університетських викладачів і слухачів курсів».

«Курси дозволили систематизувати знання, які ми вже мали, й набути нових навичок в роботі з сучасними програмними продуктами. Особливо інтенсивними і змістовними були заняття з англійської мови, що, безумовно, необхідно сучасному фахівцеві, – зазначив спеціаліст головного фінансового управління Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Борисович Виноградов. – Корисним було і спілкування представників різних служб протягом навчання».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара буде радий новим слухачам та запрошує державних службовців і посадових осіб органів місцевого самоврядування до співпраці у сфері підвищення кваліфікації та стажування з сучасних інформаційних технологій та іноземних мов у новоствореному Центрі. Також університет здійснює підготовку магістрів за спеціальністю „Державна служба” за такими спеціалізаціями: 1) Правове забезпечення (на базі повної вищої юридичної освіти); 2) Економіка (на базі повної вищої економічної освіти); 3) Соціальна сфера (на базі повної вищої освіти – без обмежень); 4) Кадровий менеджмент (на базі повної вищої освіти – без обмежень); 5) Територіальне управління та місцеве самоврядування (на базі повної вищої освіти – без обмежень).

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram