Версія для друку

Художник, що подолав „межі заказані”

Виповнилося 100 років від дня народження відомого українського письменника, лауреата Державної премії України імені Т.Шевченка Івана Багряного. З цієї нагоди в науковій бібліотеці Дніпропетровського національного університету, при сприянні Обласного центру історії та розвитку української мови, кафедри української літератури і Центру гуманітарних проблем освіти ДНУ відбулися літературні читання, присвячені ювілею митця.

Зі вступним словом про культурологічний феномен творчості Івана Багряного в контексті нашої сучасності виступила декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства професор Ірина Попова. Привітавши учасників літературних читань – студентів різних факультетів, викладачів, працівників бібліотеки, гостей, вона окреслила провідні етапи складного життєвого шляху видатного письменника.

«Творчість Івана Багряного є свідченням могутності духу нескореного народу, а його ім'я – уособленням гідності й совісті української літератури, – наголосила Ірина Степанівна. – В особі Багряного поєдналися поет високої душевної напруги, багатогранний прозаїк, безкомпромісний і пристрасний публіцист, полум'яний патріот, для якого слово стало засобом боротьби за національну гідність і незалежність. Іван Багряний вписав своє ім'я в історію найвидатніших політичних речників першої еміграції з Радянського Союзу. У поезіях, драмах, повістях, романах і памфлетах Іван Багряний стверджував дуже дорогу для емігрантів з УРСР істину, а саме: усупереч геноциду, людина жива, Україна жива!

Уся громадськість відзначає сторічний ювілей видатного майстра українського слова. Івану Багряному судилося увійти в історію не тільки української, але й світової культури. Він належить до людей, творча енергетика яких є дуже світлою та надзвичайно позитивною. Ми багато чого знаємо про Багряного, але інколи зупиняєш себе на думці, що ми не піднялися ще до адекватного його сприйняття як видатного письменника і видатної особистості. Він заслуговує на те, щоби стати гордістю України, і назавжди увійти до пантеону найвидатніших людей нашої нації. Іван Багряний жив, безмежно віруючи в свою Україну, в свій народ, в свою рідну землю. І саме з цією вірою, у розквіті своєї молодості він пішов у тюрми і концтабори. Саме з цією вірою він зумів витерпіти всі знущання і катування. І саме з цією вірою свого часу він назавжди залишив народу України свою неповторну творчу спадщину. Сучасна літературознавча наука вже багато зробила для того, щоб осягнути його доробок. Написані ґрунтовні наукові статті та монографії, захищаються дисертації, пишуться курсові, випускні, дипломні й магістерські роботи.

На Дніпропетровщині взагалі широко відзначили ювілей письменника. Нещодавно в обласній філармонії відбулися урочистості з цієї нагоди, в яких активну участь взяли науковці та студенти нашого університету. І сьогоднішні літературні читання теж є спробою осягнути неповторність творчої спадщини письменника-гуманіста, який завжди вірив у безмежні можливості людини».

Виступ професора І.С. Попової продовжила у своєму «Слові про Івана Багряного» доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Нінель Заверталюк. Цитуючи його твори, вона подала інтерпретацію їхніх ідей у нових дослідницьких аспектах, намітила провідні тематичні групи, ідейно-стильові домінанти, що визначають концепцію дійсності в художньому осмисленні митця слова. Нінель Іванівна відзначила непростий життєвий шлях ювіляра, якому довелося стати яскравим представником покоління «розстріляного відродження», пройти сталінські табори й вирватися на свободу. Опинившись на Заході, Багряний у числі перших розповів про пережите в ГУЛАЗі.

Доцент кафедри української літератури, поет Віктор Корж від розгляду віршів, поем, роману у віршах, сатири та інших творів, що вміщені в книзі «Золотий бумеранг», перейшов до читання власних творів, присвячених «багряному віку» Багряного.

Про вогонь відродження, який горить у кожному слові письменника, говорила в своєму привітальному слові голова обласної організації Національної Спілки письменників України Леся Степовичка. У притаманній їй манері вона відокремила ті аспекти в текстах, у яких найяскравіше виявляється інтонаційний образ письменника та його трагічна доба.

Інші учасники літературних читань, озвучивши сторінки творів, дійшли висновку: прозою, поезією цього автора зачитуються широкі кола шанувальників красного письменства, вивчають вчені, дослідники. Вони – яскрава, неповторна сторінка нашої історії й сьогодні всім своїм змістом сприяють утвердженню духовності, національної свідомості, патріотизму в нашому житті, і в цьому – їхній нетлінний виховний пафос.

Студенти факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства показали зібранню літературно-театралізовану композицію на основі творів Івана Багряного (художній керівник – доцент Олександра Гонюк).

Літературні читання були яскраво ілюстровані відділом художньої літератури Наукової бібліотеки, працівники якого представили книжкову виставку «Художник, що подолав „межі заказані”».

Подібні читання завжди залишають глибокий слід у студентських серцях, збагачують юність духовним потенціалом старших поколінь.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram