Версія для друку

Нові курси з інформаційних технологій для викладачів ДНУ від факультету прикладної математики

В історію людства 2020-ий увійшов як важкий рік боротьби з пандемією. Виклик, який зробив COVID-19 кожному з нас, виявився непростим. Потрібно було у найстисліші терміни вирішувати багато проблем. Освітяни не стали винятком. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів (КМУ) № 211 від 11 березня 2020 року на всій території країни впроваджувався жорсткий карантин. З 12 березня 2020 року Україна зачинила всі заклади освіти для відвідування.

Стаття 53 Конституції України та Закон України «Про освіту» гарантують загальний доступ до освіти незалежно від місця проживання дитини, соціального походження, стану здоров’я, мови спілкування та інших факторів. Тому перехід на дистанційну, а пізніше й змішану форми навчання за таких умов став дуже актуальним.

Керівництво нашого університету оперативно звернулося до використання вже наявного цифрового репозиторію університету та застосування двох типів рішень: Office 365 для кожного факультету та Office 365 для адміністративної роботи університету, які вже тривалий час застосовувалися в ДНУ.


Для покращення роботи викладачів з Office 365 керівництво університету запропонувало співробітникам факультету прикладної математики розробити нову програму «Сучасні інформаційні технології в освітньому процесі вищої школи».

У 2020-2021 н.р. Навчально-методичний центр післядипломної освіти та підвищення кваліфікації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара здійснював підвищення кваліфікації викладачів за накопичувальною кредитно-модульною системою (ECTS). Окрім традиційних форм підвищення кваліфікації, була запропонована і нова програма – «Сучасні інформаційні технології в освітньому процесі вищої школи». Програму дисципліни розробили співробітники кафедри комп’ютерних технологій факультету прикладної математики – завідувачка кафедри професорка Наталія Гук, доцентки Тетяна Зайцева та Марина Сердюк. Програма передбачала 20 годин спільної роботи учасників (у тому числі – дистанційної) та 40 годин – самостійної (всього 60 годин – 2 кредити за ECTS) та екзамен.

Координував навчання за програмою Навчально-методичний центр післядипломної освіти та підвищення кваліфікації. Виконувач обов’язків директора центру Владислав Клочко та фахівець Людмила Козій забезпечували організаційну і методичну підтримку. Було сформовано 14 навчальних груп. Загалом, за програмою «Сучасні інформаційні технології в освітньому процесі вищої школи», яку викладали Тетяна Зайцева та Марина Сердюк, кваліфікацію підвищили понад 200 викладачів університету.

Учасники вдосконалили свої навички роботи з MS Office 365. До змісту дисципліни увійшли такі актуальні теми як: сучасні інформаційні технології для організації співпраці у змішаному навчанні; використання інструменту Microsoft Teams для створення інтерактивного навчального онлайн-середовища; навігація в Microsoft Teams; застосування засобів у Microsoft Teams для контролю знань студентів; організація зворотного зв'язку засобами MS Forms; особливості організації та проведення контрольних заходів; основні можливості Word, Excel, PowerPoint, OneDrive і Outlook, Publisher, Sway, Access та інше.

На заняттях панувала робоча атмосфера, взаємна підтримка, доброзичливе ставлення. Дійсно, не так уже часто ми, викладачі, маємо можливість стати «по той бік» навчального процесу. Опановуючи цю програму, кожен знову відчув себе студентом. Надихнувся гострою потребою набути сучасних знань. Майже всі слухачі відзначили цей досвід, як надзвичайно корисний.

Програма «Сучасні інформаційні технології в освітньому процесі вищої школи» відповідала потребам щодо вдосконалення системи підготовки та підвищення кваліфікації науково-педагогічних кадрів у сфері впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у навчальний процес.

Викладачі програми хочуть висловити щиру подяку всім слухачам курсів за таке гарне, відповідальне, творче ставлення до навчання. А також – за безцінні доброзичливі відгуки, за подяку і слова підтримки. Було дуже приємно почути це від колег. Це надихає і додає впевненості в тому, що які б не виникали труднощі в нашій роботі, ми їх обов’язково подолаємо нашим високопрофесійним творчим колективом однодумців.

Доцентка кафедри комп’ютерних технологій
Тетяна Зайцева


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram