Версія для друку

Шкідливі звички заважають жити

Так вважають організатори психологічного тренінгу до Всесвітнього дня без тютюну, який відбувся 31 травня в науковій бібліотеці Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, – Психологічна служба спільно з Центром гуманітарних проблем освіти та виховання молоді. І з цим важко не погодитися! Адже університетські психологи настільки аргументовано і переконливо розповіли про значну шкоду тютюнопаління для здоров’я людини і життя суспільства, що викликали жвавий відгук у запрошених студентів і бажання активно долучитися до обговорення і вирішення цієї нагальної проблеми.


Вела захід керівниця Психологічної служби доцентка Вікторія Лазаренко. Допомагали їй психологині Наталія Потапова і Олена Демура та студенти-волонтери Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ. Учасниками тренінгу стали працівники наукової бібліотеки і Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді і студенти з п’яти факультетів.

Психологи представили актуальну візуалізовану інформацію з проблем тютюнопаління, розробили цікаві запитання та креативні тренінги, організували дискусію. Передусім у вправі «Вислови думку. Моє ставлення до тютюнопаління» студенти аргументовано відповіли, чому переважно негативно ставляться до тютюну.


Далі прозвучало інформаційне повідомлення «Вплив тютюнопаління на здоров’я людини», підкріплене слайдами, такими як «Що є у сигареті?» та «Пасивне куріння». Студенти дізналися, що понад півмільйона жителів України щорічно успішно кидають курити, а близько 40 відсотків курців намагаються позбутися цієї шкідливої звички. Молодь вразили дані про кількість смертей від тютюнопаління в Україні і світі: вісім мільйонів жителів планети, зокрема, 85 тисяч українців щороку втрачають життя через хронічне отруєння сполуками тютюнового диму, серед яких 250 є токсичними і 69 – канцерогенними. Психологи також розвіяли міф про безпечність «легких» сигарет: «Усі види сигарет шкідливі однаково. Під час куріння так званих “легких” та ароматизованих сигарет курці, як правило, затягуються глибше. Відповідно, кількість шкідливих речовин та канцерогенів, які потрапляють до легень, є ще більшою. Крім того, в більшості “легких” видів сигарет високий вміст смоли».


Шокуючим був і перелік хвороб із розділу «Як куріння впливає на організм?»: майже усі різновиди раку, захворювання дихальних шляхів та серцево-судинної системи, остеопороз, катаракта, пародонтоз, безпліддя. Не кажучи вже про негативні зміни у зовнішності, такі як нездоровий колір обличчя, зморшки та жовті зуби.

Подискутувавши про причини тютюнопаління (а серед них є як психологічні, так і соціальні проблеми), на завершення заходу учасники розділилися на групи, щоб підготувати спільні відповіді на запитання: «Що можна обрати замість тютюнопаління?» та «Як діє реклама, маніпулюючи свідомістю курців?» Альтернативою курінню молодь вважає активний спосіб життя, волонтерство, книги, мистецтво, подорожі та спорт. Студенти повністю погодилися з тим, що оманлива картинка, яку пропонують виробники сигарет у рекламі, повністю протирічить реальності, де курці стикаються з хворобами і шкодять оточуючим, роблячи їх жертвами пасивного куріння.


Тренінг «Шкідливі звички заважають жити» став справжнім зібранням однодумців, які ще більше впевнилися у перевагах здорового життя без тютюну. Цьому сприяли майстерність психологів і бажання самих студентів бути обізнаними про шкоду куріння.

Сергій Ляпін,
старший лаборант Центру гуманітарних
проблем освіти та виховання молоді


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram