Версія для друку

Кабмін стимулюватиме розвиток аерокосмічної освіти в Україні

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара долучився до розробки концепції Мережевого науково-навчального центру (інституту) з підготовки спеціалістів аерокосмічного напряму.

Нещодавно в Кабінеті міністрів України під головуванням віце-прем’єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського відбулася нарада, де обговорювали підготовку професійних кадрів для високотехнологічних галузей промисловості України. У засіданні взяли участь: Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай, перший проректор Національного авіаційного університету Рімвідас Хращевський, ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. І.Сікорського» Михайло Згуровський, ректор Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського Микола Нечипорук, генеральний директор Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова Олексій Кулик. Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара на зустрічі представляв проректор з наукової роботи Сергій Оковитий.

Зокрема, Сергій Іванович презентував колегам результати прикладних і фундаментальних наукових досліджень фахівців ДНУ в галузі ракетно-космічних технологій та комплексне бачення функціонування подібного центру в місті Дніпро. Можна говорити про певну систему державно-приватного партнерства в галузі ракетобудування в Дніпрі: кілька державних підприємств, Дніпровський національний університет і фізтех, НЦАОМ імені О. М. Макарова, Інжинірингова школа Noosphere, що працює на базі ДНУ. Також професор С. Оковитий представив розробки спеціалістів фізико-технічного, хімічного, механіко-математичного факультетів, факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем, а також факультету прикладної математики ДНУ, які можуть стати основою для створення запропонованого науково-навчального центру.

Зазначимо, що за підсумками профільної наради учасники визначили необхідність створення відповідного Мережевого (міжуніверситетського) науково-навчального центру (інституту) з підготовки спеціалістів аерокосмічного напряму. Фінансування центру здійснюватиметься за рахунок бюджетних коштів, державно-приватного партнерства та інвесторів, як внутрішніх, так іноземних. Зі свого боку, Загальнодержавна цільова науково-технічна космічна програма України на 2021-2025 роки, над якою наразі працює Мінстратегпром, визначить орієнтири та необхідну потребу в кадрах для аерокосмічної галузі, що забезпечить чітку перспективу та належну мотивацію випускників інституту.

У випадку реалізації цих планів буде сформована система надсучасної підготовки фахівців, яка сприятиме розвитку аерокосмічного галузі України.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
Фото з офіційної Facebook-сторінки
віце-прем’єр-міністра –
міністра з питань стратегічних галузей промисловості
Олега Уруського


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram